Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris (ICA) a hotarat ca NEK, compania nationala de electricitate din Bulgaria sa plateasca 550 milioane de euro pentru echipamentele pentru centrala nucleara de la Belene, la care Sofia a renuntat, informeaza BT si Novinite.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Dupa anuntarea sumei ce trebuie platita catre compania ruseasca Atomstroyexport, premierul bulgar Boiko Borisov a spus ca i-au disparut “cele mai mari temeri”.

Cifra este de aproape 50% din ceea ce solicita Atomstroyexport dupa ce Bulgaria a renuntat la proiectul centralei atomice de la Belene.

Totusi, suma este mare pentru vecinii nostri de la sud de Dunare in conditiile inc are bugetul prevazut pentru anul acesta este de circa 17 mld. euro, cu un deficit de peste 900 mil. euro.

Sofia a abandonat proiectul in 2012 dupa ce a esuat in incercarea de atrage investitori pentru schema de 10 mld. euro si dupa ce fost pusa sub presiune in privinta dependentei energetice de Moscova de aliatii sai occidentali.

Ministrul energiei de la Sofia, Temenuzhka Petkova, a spus ca ICA a decis ca NEK sa acopere fondurile cheltuite de Atomstroyexport pentru a produce echipamente pentru proiect, dar a respins pretentiile privind lucrari aditionale si despagubiri pentru profiturile pierdute.