Talibanii afgani exploateza o traditie de sclavagism sexual pentru a trimite tineri baieti sa se inflitreze in posturile de politie, prin intermediul carora lanseaza atacuri in sudul tarii, au declarat pentru AFP responsabili locali si supravietuitori ai unor astfel de atacuri.

Bacha baziFoto: Captura YouTube

"Bacha bazi", care inseamna "a te juca cu baietii" in dari, una dintre cele doua limbi oficiale afgane, este o practica inca raspandita in anumite regiuni din est, sud si nordul tarii. Ea consta in intretinerea de baieti pre-puberi, uneori machiati si travestiti, pentru a face din ei dansatori si sclavi sexuali.

Pentru unii comandanti de politie din provincia Uruzgan, "bacha bereesh", "baietii imberbi", sunt adevarate trofee pe care si le disputa cu gelozie. De aproape doi ani, rebelii talibani exploateaza acest calcai al lui Ahile pentru a-si multiplica atacurile impotriva fortelor de securitate.

Un purtator de cuvant al talbanilor a dezmintit formal astfel de practici.

Cu toate acestea, de doi ani insurgentii au recurs in mod regulat la acesti sclavi sexuali pentru a efectua operatiuni - sase cel putin, in perioada ianuarie - aprilie - care au costat viata a sute de politisti, in special in provincia Uruzgan, potrivit unor surse judiciare, din securitate si supravietuitori ai atacurilor.

"Talibanii au trimis baieti, baieti frumosi, sa infiltreze barajele de politie pentru ca ulterior sa otraveasca sau sa ucida agentii", explica Ghulam Sakhi Rogh Lewanai, fost sef al politiei provinciale pana in aprilie anul trecut. "Au descoperit cea mai mare slabiciune a fortelor noastre de politie: 'bacha bazi'", marturiseste el.

Atacatorii kamikaze, mai usor de urmarit

Atacurile efectuate de oameni infiltrati au slabit considerabil o armata si o politie care deja se confruntau cu dificultati serioase in fata talibanilor in aceasta regiune muntoasa si izolata, vecina cu periculoasa provincie Helmand in sudul tarii.

"Este mai usor sa urmareste kamikaze decat atacurile de tip 'bacha'", spune un inalt responsabil provincial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"Aceste atacuri comise de bacha nasc o mare neincredere in randurile politiei", spune si Seddiqullah, comandant al unui baraj al politiei in apropiere de capitala provinciala Tarin Kot.

Potrivit lui Matiullah, un fost politist in varsta de 21 de ani, talibanii folosesc acesti adolescenti ca niste cai troieni. El insusi a supravietuit unui astfel de atac in care sapte dintre colegii sai au fost ucisi anul trecut.

Atacatorul era un adolescent denumit Zabihullah pe care seful postului de politie il folosea drept sclav sexuall.

Intr-o noapte, Zabihullah a ucis cu sange rece politistii, care dormeau. "A lasat talibanii sa intre si a verificat cu patul armei ca nu exista niciun supravietuitor. Eu am facut pe mortul" povesteste Matiullah, care acum este coritor.

In epoca in care au condus Afganistanul (1996-2001), talibanii au interzis "bacha bazi" si afirma acum ca niciodata nu au recurs la aceasta practica in lupta impotriva fortelor afgane.

"Avem brigazi de mujahedini pentru acest gen de operatiuni. Sunt barbati adultui, cu barbi", explica un purtator de cuvant al talibanilor.

Cu toate acestea, atat guvernul afgan cat si asociatiile pentru protectia drepturilor omului afirma ca talibanii recurg la copii-soldati.

Cvasitotalitatea celor 370 de baraje si posturi de politie din Uruzgan numara cel putin un sclav sexual, uneori pana la patru, care pot uneori sa poarte arme, au asigurat mai multi responsabili locali, printre care fostul sel al politiei provinciale.

Agresiunile sexuale repetate, abuzurile de toate felurile comise de politisti asupra acestor tineri determina numerosi adolescenti sa se arunce in bratele talibanilor pentru a se razbuna. Cu atat mai mult cu cat cei care reusesc sa scape de violatorii lor sunt acuzati, daca sunt prinsi, de complicitate cu rebelii, au povestit doi judecatori provinciali.

Dependenta mai rea decat cea de opiu

Tinerii baieti se afla de multe ori la originea unor confruntari adeseori mortale intre politisti, care se acuza reciproc ca isi fura "bacha" unul altuia.

"Pentru ca securitatea sa revina in Uruzgan, trebuie inceput prin separarea politistilor de 'bacha' lor", spune un judecator. "Dar cand li se spune sa renunte la obiceiurile lor, raspund: 'Daca ma obligati sa imi abandonez bacha, renunt si la post". Talibanii au inteles rapid aceasta dependenta, "mai rea decat opiumul.

"Bacha bazi" consta in a sterge toate atributele masculine ale baietilor. "Stapanii" lor ii imbraca in rochii, ii machiaza si ii obliga sa adopte un mers efeminat. "Bacha bazi" suplinesc astfel absenta femeilor, putin vizibile in spatiul public in aceasta tara conservatoare si deseori in imposibilitatea de a se casatori, avand in vedere costul ridicat al zestrii.

In marea parte a Afganistanului, "bacha bazi" este o practica subterana si tabu, dar in Uruzgan este o modalitate de crestere a prestigiului si nu este asimilata cu violul sau pedofilia.

"Practica 'bacha bazi' este o forma de sclavagism sexual. Este perceputa ca un obicei local si nu ca o crima", spune Charu Lata Hogg de la ONG-ul Child Soldiers International, din Londra.

De altfel, politistii au aratat fara niciun complex ziaristilor AFP fotografii cu "frumosii lor baieti" pe computere.

"Veniti sa-l vedeti pe dragutul meu baiat", spune Naqibullah, un comandant de politie din satul Dehjawze, in apropiere de Tarin Kot.

Naqibullah se lauda ca il detine de doi ani. Machiar la ochi, cu parul lung vopsit blond, sta asezat intr-un colt si nu spune nimic, servind in tacere ceai invitatilor lui Naqibullah.

Guvernatorul provincial, Mohammed Nazir Kharoti, spune ca Naqibullah a fost arestat, detinut o luna si apoi eliberat pentru a se lupta cu talibanii. "E dificil sa aplici legea 100% intr-o tara aflata in razboi", se justifica guvernatorul.

Ministerul afgan de Interne a refuzat orice comentariu pe marginea acestui subiect.

In schimb, ziaristii AFP au avut acces la doua scrisori ale ministerului Justitiei adresate unei agentii para-guvernamentale din Uruzgan in care Kabulul ordina anchete pentru agresiunile comise impotriva copiilor-soldati.

"Nu am reusit sa ajugem la posturile de politie pentru a ancheta", povesteste un responsabil al acestei agentii. "Credeti ca sefii de politie ne-ar lasa sa plecam in viata daca anchetam aceste crime?", intreaba el.