Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy i-a cerut joi, la Sankt Petersburg, presedintelui rus Vladimir Putin sa faca primul pas si sa ridice embargoul asupra produselor alimentare europene, pentru a iesi din angrenajul sanctiunilor reciproce decise intre Bruxelles si Moscova pe fondul crizei ucrainene, scrie AFP.

Nicolas SarkozyFoto: AGERPRES

"Imi doresc ca presedintele Putin sa anunte ridicarea sanctiunilor si ca noi, europenii, sa urmam aceasta ridicare de sanctiuni", a declarat liderul partidului Republicanii, la Forumul Economic International din Sankt Petersburg.

Rusia a impus in vara lui 2014 un embargou asupra produselor alimentare europene ca raspuns la sanctiunilor decretate de Bruxelles dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea conflictului in estul Ucrainei.

"Ridicati sanctiunile si noi, prietenii vostri, vom face totul pentru a va ajuta", a continuat el. "Imi doresc (..) sa discutam si sa pornim o dinamica pozitiva. Dinamica actuala este extrem de negativa, trebuie sa inceteze acest proces luand o initiativa si singura initiativa este o initiativa de pace", a spus el.

"E nevoie de un act fondator si in loc sa ne refugiem in spatele sanctiunilor care blocheaza totul, sa se ridice sanctiunile. Nu exista niciun risc pentru un gest de bunavointa", a apreciat fostul presedinte.

Afiasandu-se intr-un "adevarat presedinte al Rusiei" si refuzand "un nou Razboi Rece", Sarkozy, care a fost primit miercuri seara de Putin, a reafirmat ca isi doreste ca Uniunea Europeana sa ridice sanctiunile in vigoare, care expira la finele lui iulie si ar urma sa fie prelungite pentru sase luni.

"Fac parte dintre cei care cred ca trebuie ridicate sanctiunile, avem suficiente probleme si asa pentru a ne face sa suferim intre noi", a adaugat acesta, subliniind ca SUA nu trebuie sa "dicteze" relatiile dintre UE si Rusia.

Bruxellesul conditioneaza ridicarea sanctiunilor de aplicarea acordurilor de pace de la Minsk, din februarie 2015, si care ar trebui sa aduca pacea in estul Ucrainei, unde doi ani de conflict cu separatistii pro-rusi sustinuti de Moscova au ucis peste 9.300 de oameni.

Sarkozy a mai spus ca Ucraina trebuie sa aplice aceste acorduri adoptand o noua Constitutie si o lege de amnistie si ca Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Kievului, care "nu este negociabila".