Protestele anti-guvernamentale declansate in noiembrie 2015, in regiunea Oromia din Etiopia au facut mai mult de 400 de morti, potrivit unui raport publicat joi de Human Rights Watch (HRW), o cifra puternic contestata de guvernul etiopian, scrie AFP.

Autoritatile etiopiene dau ca bilant oficial al acestor evenimente 173 de morti, inclusiv 28 de politisti si functionari.

HRW acuza guvernul de "represiune brutala" impotriva manifestantilor "in general pasnici" si sustine ca are dovezi ca fortele de securitate etiopiene au folosit munitie impotriva oamenilor nevinovati.

Organizatia drepturilor omului pretinde a fi identificat dupa nume mai mult de 300 de persoane ucise, cea mai mare parte studenti.

Protestele, violent suprimate, au inceput in noiembrie 2015 ca urmare a unui plan de expansiune controversata a limitelor municipale ale capitalei Addis Abeba. Planul a starnit temeri legate de exproprierea fermierilor oromo, cel mai mare grup etnic din tara.

Planul de urbanism a fost abandonat in luna ianuarie fara ca aceasta sa-i linisteasca pe demonstranti. Prim-ministrul Hailemariam Desalegn si-a cerut scuze in fata Parlamentului pentru ca "nu a ascultat suficient preocuparile poporului", dar a respins ca are vreo vina pentru moartea unor protestatari.