Relatiile deja reci dintre papa Francisc si presedintele Argentinei Mauricio Macri par sa se fi inrautatit dupa ce suveranul pontif a refuzat o donatie care continea numarul 666 facuta de liderul argentinian unei fundatii catolice pentru educatie, scrie The Guardian. Mauricio Macri a donat 16.666.000 de pesos - aproape 1,2 milioane de dolari.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

Donatia a fost facuta de catre guvernul argentinian catre fundatia argentiniana Scholas Occurentes, sustinuta de papa si modelata dupa o organizatie similara fondata de papa Francisc pe vremea cand era cardinal in Buenos Aires.

Potrivit Vatican Insider, o publicatie specializata in activitatea papala, care apartine de cotidianul italian La Stampa, suveranul pontif a cerut in scris fundatiei sa restituie banii donatorului, precizand intr-un post-scriptum "Nu imi place 666".

Papa Francisc, care a sprijinit activitatile progresive din Argentina, si presedintele de centru-dreapta Macri s-au gasit adesea pe pozitii opuse ale dezbaterilor politice.

Suveranul pontif ar fi fost insa iritat de faptul ca presa argentiniana a prezentat donatia presedintelui drept un semn al imbunatatirii relatiei dintre cei doi lideri.

Unele persoane cred ca refuzul papei Francisc este mai degraba un fel de a semnala presedintelui argentinian ca nu este de acord cu politica de austeritate pe care a introdus-o in tara de la venirea sa la putere, in noiembrie 2015. Printre masurile de austeritate introduse se numara o crestere de 100% a tarifelor la transporturi si 500% a tarifelor la energie, ceea ce loveste direct buzunarele clasei muncitoare.