Guvernatorul din Tokyo, Yoichi Masuzoe, acuzat de utilizarea fondurilor publice in scopuri personale inclusiv cheltuieli pentru calatorii de familie si opere de arta, a demisionat miercuri, cu cateva ore inainte de votarea unei motiuni de cenzura, a anuntat televiziunea publica japoneza NHK, citata de Reuters si AFP, informeaza Agerpres.

Plecarea politicianului, foarte implicat in pregatirea Jocurilor Olimpice din 2020, arunca o umbra in plus asupra organizarii acestui eveniment, deja afectat de mai multe scandaluri.

El ar fi al doilea guvernator care demisioneaza dupa ce Tokyo a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de Vara din 2020, desi oficialii niponi afirma ca plecarea lui nu ar avea un impact asupra pregatirilor olimpiadei. Predecesorul sau a renuntat la post din cauza unui scandal de finantare doar la cateva luni dupa ce capitala japoneza a obtinut dreptul de a organiza jocurile olimpice, aminteste Reuters.

Masuzoe, 67 de ani, care a castigat alegerile din 2014 cu sprijinul coalitiei la putere a prim-ministrului Shinzo Abe, a intrat sub presiuni din ce in ce mai intense pentru a demisiona din cauza refuzurilor sale repetate de a explica cum utilizeaza fondurile publice, incluzand cumpararea de carti cu benzi desenate pentru copiii sai.

Amenintata cu o motiune de cenzura in adunarea capitalei, stabilita pentru miercuri dupa-amiaza, pozitia guvernatorului a devenit nesustenabila.

Motiunea de cenzura a fost sustinuta atat de opozitie cat si de partidele coalitiei, in cele din urma inclusiv Partidul Liberal Democrat al lui Abe, din cauza temerilor asupra unui posibil impact in alegerile din camera superioara a parlamentului luna viitoare daca Masuzoe ar ramane in ciuda indignarii publice.

Refuzul lui Masuzoe de a explica cheltuielile sale au alimentat furia printre alegatorii din Tokyo, care au bombardat guvernul cu reclamatii. Sondajele de opinie au aratat ca majoritatea ii cereau capul, noteaza Reuters.