Functia de premier il va impiedica pe presedintele Rusiei sa intre in afaceri, sustine ziarul moscovit New Times. De ce vrea sa aleaga totusi Putin aceasta solutie? Desi ar fi dorit sa plece, din cauza conflictelor dintre clanurile de afaceristi el este obligat sa ramana prim-ministru si sa controleze situatia oarecum indirect, de pe coridoarele Casei Albe - sediul guvernului rus.

Potrivi publicatiei, Putin planuieste de multa vreme capitalizarea uriasei lui influente politice si retragerea pentru totdeauna de pe coridoarele puterii. Dupa cum sustine sursa citata, „Putin a gandit crearea, pe baza companiilor Gazprom, Surgutneftegaz, a gazoductului Nord Stream si a retelei de dealeri Gunvor o corporatia internationala de transport si energie”.

Din acest business-imperiu supranumit si „Corporatia Kremlin” fac parte Gazprom, Surgut, firma Gunvor si multe alte active, cota lui Putin fiind, potrivit afirmatiilor politologului Stanislav Belkovski, de 40 de miliarde de dolari.

In tabara lui Putin se afla oamenii din mediul de afaceri apropiati lui: seful si principalul proprietar al Surgut, Vladimir Bogdanov; coproprietarii bancii Rossia, fratii Iuri si Mihail Kovalciuk, car controleaza o mare parte din fluxurile financiare ale Gazprom, coproprietarii Gunvor, Ghennadi Timcenko si Evgheni Malov, care dirijeaza aproximativ o jumatate din exportul rusesc de petrol, precum si conducatorii Gazprom. Se opun acestor planuri exponentii institutiilor de forta, in frunte cu Igor Secin si directorul FSB, Nikolai Patrusev, crede New Times.