Polonia, Ucraina si cele trei state baltice - Estonia, Letonia si Lituania - au condamnat marti impreuna deportarile masive in Siberia carora au cazut victime cetatenii lor incepand cu anii '40 si au cerut Rusiei sa recunoasca aceste crime, sa ofere compensatii celor afectati sau familiilor acestora si sa renunte la retorica de "glorificare" a trecutului sovietic, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Ministrii de justitie din cele cinci tari au amintit intr-un comunicat comun "drama umana" a celor deportati din cauza opozitiei lor fata de regimul comunist si au condamnat "crimele lase comise de regimurile totalitare".

"Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio masura pentru a repara aceste crime si continua o retorica ce neaga crimele comise si glorifica trecutul sovietic, pe liderii sai, simbolurile si actiunile lor", se mai mentioneaza in comunicat.

Cei cinci ministri au difuzat acest text in ziua in care se marcheaza 75 de ani de cand au inceput deportarile masive catre Siberia si alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autoritatile sovietice au indepartat disidentii din tarile lor de origine, uneori impreuna cu intreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opozitie fata de autoritatile pe care Moscova le-a instalat in aceste tari dupa semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

"Cei deportati erau transportati in conditii inumane, in vagoane supraincarcate si folosite in mod normal la transportul de bovine, astfel ca multi bebelusi, copii si batrani mureau inainte de a ajunge la destinatie", amintesc in text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Rosie in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

In cele trei state baltice, Estonia, Letonia si Lituania, s-au desfasurat marti actiuni de comemorare a deportarilor masive din timpul ocupatiei sovietice, deportari care au diminuat semnificativ populatia acestor tari, devenite republici sovietice in perioada postbelica si care si-au obtinut independenta abia dupa destramarea URSS.

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a alaturat campaniei de comemorare si a participat la o manifestare desfasurata langa un monument din Vilnius ridicat in memoria victimelor ocupatiei sovietice. Sefa statului lituanian a deschis lectura numelor celor 22.000 de lituanieni deportati in Siberia, lectura ce se va incheia miercuri in jurul pranzului.

Se estimeaza ca peste 250.000 de estoni, letoni si lituanieni au cazut victime ale deportarilor incepute in dimineata zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportati circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni si bielorusi.

"A fost o crima impotriva umanitatii", a spus ministrul eston al Justitiei, Urmas Reinsalu, in timpul unei manifestari desfasurate in Piata Independentei din Tallinn, unde a condamnat din nou ocupatia sovietica a adus un omagiu victimelor "terorii comuniste". In capitala estona urmeaza sa fie ridicat un monument pe care vor fi inscriptionate numele celor care au fost ucisi in timpul ocupatiei sovietice.