Anchetatorii francezi sustin ca interceptarile telefonului lui Larossi Abballa, tanarul care a ucis luni seara un politist si prietena acestuia, in fata copilului de trei ani al celor doi, nu au permis identificarea unor elemente legate de "pregatirea unui act violent". Acesta facuse puscarie pentru participarea la o filiera jihadista si declara, in urma cu 5 ani, ca ii este "sete de sange".

"Interceptari telefonice si geolocalizarea" aplicate "asupra mai multor linii telefonice nu au permis pana in aceasta zi sa observam cel mai mic element" legat de "pregatirea sau trecerea la un act violent", a declarat marti procurorul Parisului, Francois Molins.

In plus ucigasul era "vizat de investigatii efectuate de un magistrat antiterorist" din 2016, legat de o filiera jihadista siriana.

In cadrul negocierilor cu politistii, "ucigasul a afirmat ca este musulman practicant, ca respecta ramadanul si a precizat ca a jurat supunere in urma cu trei saptamani comandantului credinciosilor din Statul Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi", a explicat Molins, intr-o conferinta de presa.

Larossi Abballa stia ca victima sa este politist si a afirmat ca a raspuns la apelul sefului SI de a "ucide necredinciosi, la ei acasa, cu familia lor", a adaugat procurorul.

O "lista cu tinte" in care aparea personalitati publice, ziaristi, interpreti de rap si politisti a fost gasita la locul crimei, a adaugat el.

"Vom face din Euro un cimitir"

"Foarte calm si surazator" Larossi Abballa "a postat acest video pe Facebook, parand sa citeasca un mesaj scris mai devreme", a explicat David Thomson, ziarist la RFI si autorul cartii "Jihadistii francezi", care a vizionat inregistrarea video.

Pe pagina deschisa sub pseudonimul Mohamed Ali, "isi incepe iregistrarea jurand supunere lui Abou Bakr al-Baghdadi si apoi se adreseaza musulmanilor afirmand ca jihadul este obligatoriu deoarece este defensiv", arata Thomson.

"Vom face din Euro un cimitir", ameninta apoi Larossi Abballa, la patru zile dupa inceperea campionatului european de fotbal.

Apoi, "cere celor 160 de abonati ai sai si contactelor din SI sa comunice revendicarea atacului, ceea ce explica revendicarea rapida de catre SI prin intermediul agentiei Amaq", explica David Thomson, care facea parte dintre abonatii acestuia, fara a-l cunoaste personal.

Tot pe contul sau de Facebook, a postat fotografii cu victimele sale.

Potrivit ziaristului, "inregistrarea a fost vizionata de 98 de persoane inainte de a fi retrasa, la 11 ore dupa difuzare".

"Mi-e sete de sange"

"Mi-e sete de sange. Allah mi-e martor". Larossi Abballa, care a ucis un politist si prietena acestuia inainte de a fi ucis, gravita de ani de zile in sfera miscarilor islamiste radicale si nu si-a ascuns dorinta de comite actiuni violente in Franta, scrie AFP.

Originar din Mantes-la-Jolie, la circa 60 km vest de Paris, acest tanar de 25 de ani, cu parul lung si cu barba, a fost condamnat in septembrie 2013 pentru faptul ca a participa la o filiera de trimitere a voluntarilor in Pakistan, pentru jihad.

Ancheta a pus in evidenta un profil ingrijorator al tanarului, cunoscut pana atunci pentru fapte minore de drept comun (furt tainuire).

In momentul arestarii sale, in mai 2011, pentru legaturile pe care le avea cu Mohamed Niaz Abdul Rassed, un cetatean indian considerat inspiratorul filierei, politistii au gasit in cursul unei perchezitii la domiciliul parintilor sai o agenda cu o lista de comisariate, moschei si locuri turistice in departamentul sau , Yvelines. "Tinte posibile", sublinia la acea vreme o sursa apropiata anchetei.

Mesajele telefonice intre Larossi Abballa si alti membri ai filierei nu lasau prea multe indoieli in ceea ce priveste intentiile tanarului, care parea "voluntar pentru a comite actiuni violente in Franta", spunea sursa citata.

"Crezi intr-adevar ca au nevoie de noi acolo, in Pakistan?" "Allah, prin voia sa, ne va oferi mijloacele pentru a inalta drapelul aici", in Franta, ii scria el, in 2011, unuia dintre prietenii sai. "Mi-e sete de sange. Allah mi-e martor", adauga el.

Larossi Abballa era totusi nerabdator sa plece in Pakistan. "Nu stia mare lucru despre religie dar era cel mai doritor" sa plece, "parea foarte motivat la ideea de a participa la jihad", povesteste unul dintre membrii filierei, in fata anchetatorilor, descriindu-l pe acesta drept "bizar" si "misterios".

Propaganda jihadista

Perchezitia telefonului, a computerului si a unui stick USB efectuata la acea epoca a dezvaluit numeroase documente de propaganda jihadista: inregistrari video, brosuri despre al-Qaeda etc.

Alaturi de prietenii sai, Larossi Abballa a participat la finele lui 2010 si inceputul lui 2011 la mai multe antrenamente religioase si sportive in parcurile Val-d'Oise si Seine-Saint-Denis, nu departe de Paris. In cadrul unei echipe mai discrete, in padurea Cormeilles-en-Parisis (Val-d'Oise), grupul se antreneaza sa ucida iepuri, potrivit investigatiilor.

O alta dezvaluire de la acea vreme: Laroussi Abballa trebuia sa se intalneasca in 18 decembrie 2010 cu "frati" veniti din Belgia.

In fata anchetatorilor, acesta a negat faptele, afirmand ca este ateu si ca a abordat o aparenta de musulman pentru a "atrage suspiciuni" si pentru a "evita sa fie respins de familia sa", potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

In cadrul procesului din 2013, acesta parea "limitat intelectual, usor influentabil. In niciun caz decidentul", isi aminteste Herve Denis, unul dintre avocatii inculpatilor.

Condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care sase luni cu suspendare, este eliberat dupa proces deoarece si-a ispasit pedeapsa in arest preventiv.

Dar barbatul nu pare sa fi renuntat la miscarea jihadista. El este implicat recent intr-o ancheta judiciara deschisa asupra unei filiere jihadiste siriene, potrivit unor surse apropiate dosarului, dar rolul sau exact nu a fost precizat.