Pista "lupului solitar" inspirat de teze jihadiste este privilegiata de politistii americani, care incearca sa explice motivele autorului masacrului din Orlando (Florida), al carui trecut are numeroase zone de umbra, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luni, teza eventualei homosexualitati a lui Omar Seddique Mateen a aparut in mai multe ziare americane si cel mai probabil complica intelegerea resorturilor psihologice care l-au determinat sa ucida pe acest tata de familie in varsta de 29 de ani.

FBI este din ce in ce mai convins ca acest musulman practicant, un american de origine afgana, s-a radicalizat pe internet si a actionat ca un lup solitar inspirat de diverse organizatii teroriste, fara insa a fi fost "condus" de catre acestea.

"Se pare ca ucigasul a fost inspirat de diverse surse de informatii pe internet", a declarat Barack Obama, dupa o reuniune in Biroul Oval cu directorul FBI James Comey si seful Securitatii interne Jeh Johnson.

Ucigasul, angajat al unei societati de securitate, a atacat clubul Pulse duminica in jurul orei 02,00 (06,00 GMT) cu o pusca de asalt si o arma de mana.

Dupa ce a ucis mai multe persoane, acesta s-a baricadat in toatele si a sunat la serviciile de urgenta pentru a revendica apartenenta la gruparea Stat Islamic, inainte ca politistii sa dea asaltul final.

SI a revendicat doar luni, la postul sau de radio, acest masacru soldat cu 49 de morti si 53 de raniti.

Deocamdata nu exista "dovezi clare" ca atacatorul era "dirijat din exterior" sau ca facea parte dintr-un complot mai vast, a explicat presedintele american.

Un obisnuit al clubului Pulse

Luni, mai multe ziare americane evocau pista homosexualitatii ucigasului, Cotidianul Orlando Sentinel a citat mai multi martori care asigura ca tanarul era un obisnuit al clubului. El s-ar fi remarcat in mai multe randuri prin agresivitatea sa, legata de consumul excesiv de alcool.

Un client al clubului Pulse a declarat pentru Los Angeles Times ca ucigasul folosea reteaua sociala pentru gay Jack'd.

O alta marturie a unui fost elev care a facut parte din promotia sa de la Academia de Politie Indian River Community College, unde a studiat in 2006, a asigurat, pentru ziarul Palm Beach Post, ca Omar Mateen i-a facut avansuri.

Familia sa sustine ca actul sau nu a fost legat de religie, ci mai degraba de motive homofobe. Tatal a povestit ca fiul sau a fost socat de faptul ca doi barbati se pot saruta pe strada, in Miami, in fata sotiei si copilului sau.

Evocand un trecut incarcat de violente conjugale, prima sa sotie spune ca nu l-a auzit niciodata sustinand terorismul.

Omar Mateen a fost supravegheat in trecut de FBI, care l-a interogat in trei randuri, in 2013 si 2014, pentru "eventuale legaturi cu teroristii".

Dar aceste anchete au fost inchise fara vreo urmarire penala.

Ipoteza unei piste oficiale, daca va lua amploare, ar putea scoate FBI din pozitia delicata in care se afla, dupa ce a anchetat radicalizarea lui Omar Mateen fara a reusi sa-l impiedice sa comita acest masacru.

Cele 49 de persoane ucise aveau varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, numerosi dintre ei avand origini hispanice.

Cel mai tanar, Akyra Murray, 18 ani, se afla la Orlando pentru a sarbatori absolvirea liceului, saptamana trecuta.