Autoritatile ungare au votat luni o lege noua care permite politiei sa trimita inapoi in Serbia imigrantii prinsi in Ungaria, pe o fasie de 8 kilometri de la granita sa sudica, informeaza Reuters. Noua lege a fost criticata de agentia de refugiati a ONU.

Refugiati la granita dintre Serbia si UngariaFoto: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

Gardul construit de-a lungul granitei sudice, cu Serbia si Croatia, i-a permis Ungariei sa reduca drastic fluxul de imigranti de sute de mii de persoane care au traversat anul trecut Balcanii catre nordul Europei, in special catre Germania.

Cu toate acestea, un numar mai mic dar constant de imigranti continua sa vina pana la granita Ungariei cu Serbia. Budapesta a stabilit doua zone de tranzit unde imigrantii pot depune cerere de azil.

"Scopul (...) este sa permitem (autoritatilor - n.red.) sa escorteze inapoi prin portile punctelor de aparare de la granita persoanele de o nationalitate terta care sunt ilegal in Ungaria si care au fost prinsi la cel mult 8 km de granita", se arata in expunerea de motive a legii.

Autoritatile sarbe nu au facut declaratii deocamdata pe acest subiect.

Ungaria a inregistrat anul acesta, pana in prezent, 19.140 de solicitari de azil si peste 14.000 de imigranti au trecut ilegal granita sudica, releva date guvernamentale.

Ungaria a limitat recent numarul de primiri zilnice prin zonele de tranzit la maxim 30, a anuntat saptamana trecuta un purtator de cuvant al guvernului, Zoltan Kovacs. Acesta a aduagat ca Ungaria respecta legile europene si internationale, precum si protocoalele ungare.

In urma directionarii si limitarii accesului imigrantilor prin punctele de tranzit, in apropierea zonelor respective s-au creat tabere improvizate. Taberele sunt pe teritoriul Ungariei, insa pe partea sudica a gardului.