Numerosi lideri din intreaga lume si-au exprimat solidaritatea cu comunitatea LGBT si au condamnat masacrul comis in weekend in clubul de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morti si 53 de raniti. Papa Francisc, Francois Hollande, David Cameron, Donald Tusk, Martin Schulz, Vladimir Putin si Federica Mogherini se numara printre liderii care au condamnat atacul. De asemenea, in numeroase orase din intreaga lume, oamenii s-au adunat in strada in semn de omagiu fata de victime si in semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Paris, Madrid, Roma si Guadalajara, oamenii au iesit in strada pentru a tine momente de reculegere, pentru a depune flori si a aprinde lumanari pentru victime, iar monumente din intreaga lume, printre care turnul Eiffel, au fost luminate in culorile curcubeului, simbol al diversitatii in comunitatea LGBT.

Presedintele francez Francois Hollande a condamnat "cu oroare masacrul", exprimandu-si "toata sustinerea Frantei si a poporului francez fata de autoritatile si poporul american in aceasta incercare".

Premierul britanic David Cameron a scris, pe contul sau de Twitter, ca se simte "oripilat de crima. Gandurile mele merg catre victime si familiile lor".

Papa Francisc a reactionat prin purtatorul sau de cuvant, Federico Lombardi, aratand ca "teribinul masacru din Orlando a facut numeroase victime nevinovate. Sentimente profunde de condamnare si de durere fata de aceasta manifestare de nebunie criminala si de o rautate intensa".

Si presedintele rus Vladimir Putin vorbeste, intr-un comunicat al Kremlinului, despre "crima barbara" si transmite condoleante familiilor victimelor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si-a exprimat solidaritatea cu "comunitatea LGBT si poporul american", adaugand ca "teroarea si rautatea nu ne vor schimba. Statele membre NATO raman unite in lupta cu terorismul".

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, deplange intr-un comunicat "aceasta tragedie nu doar pentru poporul american, ci pentru lumea intreaga. Ne exprimam solidaritatea cu poporul american si in mod particular cu comunitatea LGBT."

"Europa plange pentru vicimele oribilului atac", a scris pe contul sau de Twitter Donald Tusk, presedintele Consiliului European, in timp ce presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat "socat", adaugand ca "trebuie sa ramanem uniti in lupta impotriva terorismului".

Premierul spaniol Mariano Rajoy a condamnat "atacul odios", transmitand ca "Spania este alaturi de Statele Unite. Impreuna, trebuie sa continuam lupta pentru liberatate, impotriva rautatii si a barbariei".

"Nimic nu poate justifica uciderea civililor", a afirmat si presedintele afgan Ashraf Ghani, transmitand ca gandurile sale merg catre poporul si guvernul american.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, in numele poporului sau, sincere condoleante poporului american "dupa oribilul atac".

Si premierul belgian Charles Michel s-a declarat "profund intristat de pierderea atator vieti nevinovate."

La randul sau, presedintele interimar al Braziliei, Michel Temer, si-a exprimat "regretul" pentru masacru si le-a transmis familiilor victimelor ca brazilienii sunt solidari cu ele. "Traim momente terible, o epoca a prejudecatilor si intolerantei care costa vieti de oameni", a transmis si Dilma Rousseff, presedintele suspendat al Braziliei, care se afla in curs de destituire din functie.