Autoritatile din Crimeea au inaugurat sambata o statuie reprezentand un soldat rus inarmat, referindu-se la fortele speciale rusesti care au preluat controlul asupra peninsulei in martie 2014, relateaza France Presse si Agerpres.

Statuia soldatului rus inaugurata in CrimeeaFoto: Captura YouTube

Cu ocazia sarbatorii nationale a Rusiei, celebrata duminica, statuia a fost dezvelita in fata locuitorilor din Simferopol, capitala Crimeii.

Instalat la doi pasi de parlamentul local, soldatul - inalt de doi metri - poarta in banduliera un automat Kalashnikov si numeroase incarcatoare cu cartuse. El arunca o privire protectoare spre o fetita care ii intinde flori in timp ce un motan se freaca de picioarele lui.

"Inauguram un monument dedicat gloriosilor nostri soldati rusi, soldatului rus modern", a declarat in cursul ceremoniei emisarul presedintelui rus Vladimir Putin, Oleg Belaventsev.

Aceasta statuie reprezinta "forta, calmul, increderea in sine si politetea soldatilor nostri rusi", a adaugat el, potrivit agentiei de presa rusa RIA Novosti.

In martie 2014, fortele speciale rusesti - supranumite "omuletii verzi" din cauza uniformei lor - preluasera in trei saptamani controlul peninsulei ucrainene, fara sa traga un singur foc de arma, inainte de a se organiza controversatul referendum prin care localnicii ar fi cerut - potrivit Moscovei - anexarea Crimeii.

Sub cerul albastru, preoti ortodocsi au binecuvantat statuia soldatului, iar copiii au depus flori la picioarele sale, potrivit unor fotografii distribuite pe reteaua de socializare Facebook de premierul Crimeii, Serghei Aksionov.

Monumentul a fost realizat dupa modelul unui soldat rus care a participat la operatiunea fortelor speciale, a precizat pentru AFP sculptorul Salavat Shcherbakov.

"Soldatul rus reprezinta armata rusa, in timp ce fetita reprezinta poporul Crimeii", descrie el, adaugand ca "motanul arata ca viata linistita a localnicilor nu a fost intrerupta".

Costul acestei sculpturi - circa cinci milioane de ruble (67.900 de euro) - a fost acoperit in intregime din donatii private, a mai spus Shcherbakov, care executa frecvent comenzi de monumente pentru stat.

Anexarea Crimeii a suscitat o serie de sanctiuni americane si europene impotriva Moscovei si a provocat cea mai grava criza diplomatica intre Rusia si Occident dupa sfarsitul razboiului rece.