Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin saptamana viitoare in cadrul forumului economic de la St. Petersburg, a declarat vineri o purtatoare de cuvant a executivului comunitar, relateaza Reuters.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Potrivit purtatoarei de cuvant, Juncker va participa la Forumul economic international de la St. Petersburg joi si vineri si in acest interval va avea prima intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin din noiembrie 2014, citeaza Agerpres.

Relatiile intre Moscova si UE au fost tensionate dupa ce Rusia a anexat Crimeea si a acordat sprijin rebelilor in estul Ucrainei. Sanctiunile reciproce sunt in vigoare de doi ani si este probabil ca acestea sa fie prelungite.

Juncker a pledat pentru relatii mai bune cu Rusia si a afirmat in octombrie ca politica UE in domeniu nu ar trebui 'dictata' de Washington. Vineri, purtatoarea de cuvant a UE a precizat ca Juncker a transmis clar ca vizita sa in Rusia nu va schimba pozitia UE.

"Cred ca este foarte important sa incercam, cel putin in chestiunile economice, sa facem pasi in directia Rusiei. Pot sa va asigur ca nu va exista o relaxare a pozitiilor europene la St. Petersburg", a spus Juncker saptamana trecuta, potrivit sursei citate.

Acceptarea de catre Juncker a invitatiei la forumul international economic de la St. Petersburg a provocat critici in randul unora dintre europeni, care se tem ca hotararea de a mentine sanctiunile la adresa Rusiei a slabit, noteaza Reuters.