Presedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a acuzat vineri islamistii radicali de a fi fost autorii atacurilor mortale comise la sfarsitul saptamanii trecute in vestul acestei tari din Asia centrala a carei populatie este in majoritate musulmana, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Sapte persoane, patru civili si trei soldati, au fost ucise duminica de barbati inarmati la Aktobe, un oras de 400.000 de locuitori situat la o suta de kilometri de granita cu Rusia.

"Deja cunoastem ca a fost un atac terorist (comis) de un grup de adepti ai salafismului", a declarat Nazarbaev in timpul unei intalniri televizate cu responsabili ai securitatii nationale.

"In timp ce este garantata libertatea religioasa in tara, suntem de asemenea decisi sa dam o lovitura decisiva tuturor celor care, ascunzandu-se in spatele unor sloganuri religioase, perturba situatia in tara", a adaugat el.

Politia kazaha a anuntat vineri ca a ucis cinci noi atacatori intr-o urmarire declansata dupa atacurile de duminica, ridicand la 18 numarul de "criminali" ucisi in aceasta operatiune antiterorista.

O operatiune a fortelor speciale a condus vineri la moartea a patru presupusi atacatori ascunsi intr-un apartament din Aktobe, au declarat autoritatile intr-un comunicat.

Presedintele kazah a promis miercuri "cele mai severe pedepse" contra autorilor atacurilor.

Aceste atacuri sunt neobisnuite intr-o tara relativ stabila, condusa de Nazarbaev cu o mana de fier din perioada sovietica, noteaza France Presse.