Numerosi occidentali care s-au deplasat in Siria si Irak pentru a deveni membri ai retelei teroriste Stat Islamic poarta negocieri cu guvernele tarilor din care provin, prin intermediul rudelor apropiate, in scopul repatrierii, afirma diplomati citati de ziarul The Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Conform surselor citate, circa 150 de cetateni din sase tari occidentale au cerut asistenta pentru a putea fugi din Siria si Irak.

Reteaua terorista Stat Islamic pierde teren in Siria si Irak, pe fondul intensificarii operatiunilor serviciilor de securitate locale, sustinute de Rusia si de o coalitie internationala coordonata de Statele Unite.

"Tata, te rog sa ma ajuti!", a scris o adolescenta originara din Europa intr-un mesaj adresat familiei.

Adolescenta, care are un copil, s-a deplasat in anul 2013 in orasul sirian Raqqa, fieful retelei teroriste Stat Islamic.

Potrivit estimarilor, intre 27.000 si 31.000 de islamisti din 86 de tari s-au deplasat in ultimii ani in Siria si Irak pentru a se alatura organizatiei teroriste Stat Islamic. Dintre acestia, 4.250 sunt europeni, iar 250 americani.