Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ar fi trebuit sa participe la inmormantarea lui Muhammad Ali, a decis sa-si scurteze vizita la Louisville (Kentucky, centrul SUA), suparat ca organizatorii nu i-au permis sa tina un discurs, scrie AFP.

Erdogan, insotit de ginerele sau, Berat Albayrak, care este ministru al Energiei, a asistat joi la un serviciu religios, dar a decis brusc sa-si scurteze vizita care trebuia initial sa continue pana vineri seara.

Potrivit cotidianului Hurriyet Daily News, care citeaza surse din cabinetul prezidential, Erdogan s-a suparat dupa ce i s-a refuzat sa depuna o bucata de stofa neagra ornata cu versetele coranice, Kiswa, care acopera Kaaba, constructia cubica din centrul marii moschee din Mecca.

Pe de alta pare, garzile de corp ale sefului de stat si serviciile secrete americane ar fi avut un diferend in marja ceremoniilor de inmormantare, potrivit agentiei de presa Dogan.

Muhammad Ali este venerat in intreaga lume islamica, dupa ce s-a convertit la credinta musulmana in 1964 si a aparat valorile pasnice si universale ale Islamului de-a lungul vietii sale.

Vizita lui Erdogan, acuzat de derive autoritariste, a provocat o controversa in Turcia, tara lovita in aceasta saptamana de atentate cu bomba, revendicate de rebelii kurzi, care au ucis 17 persoane.