Viena si Budapesta au angajat negocieri tensionate privind soarta a mii de migranti pe care Austria vrea sa-i trimita inapoi in Ungaria, care refuza, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Este clar ca Ungaria nu trebuie sa-i ia inapoi pe acesti migranti", a declarat joi ministrul ungar al apararii Istvan Simicsko intr-o conferinta de presa la Budapesta alaturi de omologul sau austriac Hans Peter Doskozil.

"Pentru a-i lua inapoi, ar fi trebuit ca ei sa-si inceapa deplasarea aici. Dar... ei au traversat mai multe tari inainte de a ajunge in Ungaria", printre care Grecia, o alta tara a UE, a adaugat Simicsko.

Potrivit Vienei, in medie 150 de migranti pe zi sosesc in Austria via Ungaria in prezent.

Afluxul de migranti in 2015 a facut ca sistemul european de cereri de azil, cunoscut sub numele de Regulamentul de la Dublin, sa devina ineficient. El stabileste ca responsabile cu procesarea cererilor de azil sunt tarile de intrare a migrantilor, de regula Grecia si Italia.

Multe tari, printre care Austria, au suspendat trimiterea inapoi a migrantilor in Grecia care denunta demult un sistem inechitabil.

Austria a suspendat de asemenea trimiterile inapoi in Ungaria, dupa o hotarare judecatoreasca in septembrie 2015 in favoarea unei familii afgane care a descris "conditiile inumane" din aceasta tara.

Dar Viena vrea sa revina la aceasta practica si estimeaza acum ca mii de solicitanti de azil prezenti pe teritoriul Austriei sunt susceptibili de a fi trimisi inapoi in Ungaria.