Peste 130 de jihadisti ai gruparii Stat Islamic (SI) au murit aparand Minbej, unul dintre bastioanele lor din nordul Siriei, unde se confrunta cu o vasta ofensiva, a afirmat joi un ONG, citat de AFP.

30 de civili si-au pierdut si ei viata in cadrul bombardamentelor masive ale aviatiei coalitiei internationale conduse de Statele Unite, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ofensiva asupra Minbej a fost lansata in 31 mai de un front kurdo-arab regrupat in cadrul Fortelor Democratice Siriene (FDS).

Cu sprijinul coalitiei, aceste combatanti au avansat spre vest plecand de la fluviul Eufrat si au cercuit in prezent orasul.

Joi, FDS a avansat pe principalul drum care leaga intrarea din vest in Minbej de restul provinciei Alep, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Un comunicat al centrului de operatiuni al FDS a precizat ca este luptatorii sai sunt acum suficient de aproape pentru a bombarda pozitiile SI din oras.

Populatia actuala din Minbej este estimata la circa 20.000 de persoane. Inainte de inceputul conflictului din Siria, in 2011, aici traiau 120.000 de oameni, toti suniti, dintre care o majoritate arabi, un sfert kurzi si o minoritate de turkmeni.

Ofensiva asupra Minbej vizeaza taierea rutei de aprovizionare a SI care pleaca din Jarablus, la granita cu Turcia, se indreapta spre sud si apoi spre vest, nu departe de Eufrat, prin localitatea Tabqa, pentru a ajunge la Raqqa, capitala de facto a gruparii ultradicale sunite.

Dupa inceputul loviturilor coalitiei internationale anti-jihadiste, in septembrie 2014, 447 de civili au murit in Siria, tot potrivit OSDO.

Un oficial al ministerului francez al Apararii a afirmat joi ca forte speciale franceze au fost amplasate in Siria si consiliaza FDS in ofensiva impotriva Minbej.

Miercuri, un purtator de cuvant al departamentului Apararii a anuntat ca asaltul final asupra Minbej, aflat in mainile SI din ianuarie 2014, va avea loc in zilele urmatoare.