Armata suedeza a anuntat joi ca a suspendat in aprilie exercitiile marinei sale in largul Stockholm dupa ce au detectat o activitate a unui submarin, la un an si jumatate dupa ce suedezii au vanat, fara succes, un submarin de origine necunoscuta, scrie AFP.

"Am suspendat exercitiile deoarece existau indicii ale unei activitati submarine necunoscute", a declarat un purtator de cuvant, Jesper Tengroth, confirmand informatiile din presa.

Acesta nu a dorit sa precizeze ce "indicii" a avut Marina in acest caz.

In octombrie 2014, Suedia a folosit mijloace ample timp de opt zile pentru a gasi un submarin pe care mai multi civili l-au observat in arhipelagul Stockholm, si despre care multi au afirmat ca era rusesc.

Desi nu a fost gasit, militarii au confirmat ulterior ca un "mini-submarin" a violat apele teritoriale, fara a oferi nicio informatie despre tara de origine.

Potrivit acestui purtator de cuvant, dupa suspendarea exercitiilor in perioada 21 - 24 aprilie, Marina a supravegheat zona. "Au fost gasite urme pe fundul marii (...) dar nu a putut fi legat nimic de aceste indicatii", a spus el.

Suedia, care a recurs la cure de austeritate pentru armata sa timp de doua decenii, a schimbat trendul in 2014 invocand "reinarmarea Rusiei".

Modernizarea Marinei este o prioritate pentru aceasta tara nealiniata, dar care coopereaza din ce in ce mai mult cu NATO. In iunie 2015, Suedia a comandat doua submarine Saab A26 si a procedat la modernizarea altor doua din flota sa.