Statele Unite au sugerat miercuri Rusiei sa se ocupe de parasutarea ajutorului umanitar in Siria daca Damascul continua sa impiedice aprovizionarea cu hrana si medicamente a oraselor asediate, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a acuzat Rusia ca nu isi respecta angajamentul, asumat in cursul intalnirii din luna mai a Grupului International de Sprijin pentru Siria (ISSG), de a-l convinge pe Bashar Al-Assad sa permita parasutarea ajutoarelor umanitare ale ONU in Siria.

"Suntem evident dezamagiti, ca sa nu spunem mai mult", a declarat Mark Toner presei, adaugand ca seful diplomatiei americane, John Kerry, a discutat la telefon cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

"Vorbiti despre mijloace aeriene si de permisiune, or Rusia dispune de mijloace aeriene in Siria si a primit autorizatia pentru a zbura din partea guvernului sirian", a adaugat el.

Jurnalistilor care l-au intrebat daca sugereaza astfel ca Rusia sa se ocupe de parasutarea ajutorului umanitar in Siria, Mark Toner a raspuns ca, intr-adevar, este vorba despre o sugestie.

"Sunt prezenti pe teren cu mijloace aeriene in Siria si sunt capabili sa efectueze acest tip de operatiuni", a subliniat el.

Ulterior, un oficial cu rang inalt din cadrul Departamentului de Stat a precizat sub acoperirea anonimatului ca Washingtonul incearca "sa provoace" Moscova sa isi respecte promisiunea de a-i ajuta pe civilii sirieni victime ale razboiului care a facut peste 280.000 de morti in mai mult de cinci ani.

Marile puteri au cerut Programului Alimentar Mondial (PAM) sa efectueze operatiuni de parasutare a ajutorului umanitar pentru a veni in ajutorul miilor de civili sirieni care risca sa moara de foame in orasele asediate.

Damascul nu a dat unda verde acestor zboruri. In schimb, convoaie terestre au fost autorizate spre 15 localitati asediate, din totalul celor 17 pentru care Natiunile Unite au facut cerere. Fortele guvernamentale blocheaza insa unele convoaie si nu lasa se treaca decat o parte din ajutor.

Potrivit ONU, aproape 600.000 de persoane traiesc in Siria in 19 zone sau localitati incercuite de beligeranti, in special de trupele regimului, iar alte circa patru milioane in zone cu acces dificil.