Guvernul sirian a acordat autorizatie Natiunilor Unite sa trimita ajutoare pe cale terestra spre alte trei localitati asediate, a informat miercuri purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Este vorba despre Daraya, Douma si Mouadamieh, trei localitati situate in apropiere de Damasc, a precizat el.

Recent, ONU a solicitat sa aiba acces umanitar in cursul lunii iunie la 17 localitati incercuite, iar Damascul si-a dat initial acordul pentru 12 dintre acestea.Pana in prezent, Natiunile Unite au primit unda verde pentru 15 dintre cele 17 localitati asediate si vor "continua sa solicite autorizatie pentru convoaie terestre", a precizat purtatorul de cuvant.

Singurele doua localitati dintre cele 17 pentru care ONU nu a primit inca acordul sunt Al-Waer, un cartier din Homs (centru), si Zabadani, de la periferia rurala a Damascului.

In ce priveste parasutarea de ajutoare din avion, o posibilitate evocata in caz de blocaj continuu al accesului terestru, "ramane o optiune, dar trebuie sa avem aprobarea Damascului", a adaugat Stephane Dujarric. "Obiectivul este de a incerca sa livram cat mai multe ajutoare pe cale rutiera", a repetat el.

Marile puteri au convenit luna trecuta ca, daca ajutorul umanitar continua sa fie blocat, ONU va incepe parasutarile de la 1 iunie. Ulterior, Natiunile Unite au decis sa privilegieze calea terestra si sa recurga la calea aeriana numai in ultima instanta, din cauza dificultatilor logistice si de securitate pe care le pun parasutarile.

Potrivit ONU, aproape 600.000 de persoane traiesc in Siria in 19 zone sau localitati incercuite de beligeranti, in special de trupele regimului, iar alte circa patru milioane in zone cu acces dificil. Numeroase dintre acestea sufera de malnutritie, mai scrie AFP.