Un avion american de recunoastere a fost interceptat "de o maniera periculoasa" de un aparat chinez deasupra marii Chinei orientale, a anuntat un purtator de cuvant al armatei americane, care a minimizat insa incidentul, scrie AFP.

Doua avioane chinezesti J-10 s-au aflat la mica distanta de un RC-135 american care patrula, a afirmat purtatorul de cuvant al comandamentului fortelor americane din Pacific, David Benham.

"Unul dintre avioanele de vanatoare care efectua interceptarea a zburat prea aproape de aparatul RC-135", a subliniat el, fara a preciza cand a avut loc acest incident.

"Potrivit unei prime analize, se pare ca este vorba de un caz de lipsa de profesionalism deoarece nu a existat nicio manevra provocatoare sau periculoasa", a adaugat el.

China continentala, Japonia si Taiwanul isi disputa suveranitatea asupra insulelor din marea Chinei orientale.

"SUA, inca o data, fac deliberat tapaj mediatic in jurul acestei afaceri", a reactionat miercuri Hong Lei, purtator de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor externe.

"Personalul militar chinez a reactionat intotdeauna de o maniera profesionista si conform legilor", a sustinut el.

Hong a cerut de asemenea SUA sa puna capat "activitatilor de supraveghere a Chinei (...) pentru a impiedica incidente similare pe viitor".