Autoritatile electorale venezuelene au validat marti majoritatea celor 1,8 milioane de semnaturi depuse de opozitie in favoarea referendumului pentru revocarea presedintelui Nicolas Maduro, un prim pas intr-un lung proces ce ar putea duce la noi alegeri, transmite AFP, citata de Agerpres.

In cursul unei reuniuni cu coalitia opozitiei Mesa de la Unidad Democratica (MUD, centru-dreapta)- majoritara in parlament-, Consiliul National Electoral (CNE) a validat 1,3 milioane de semnaturi, a anuntat opozitia, in timp ce minimul necesar de semnaturi pentru declansarea procesului era de 200.000.

ORA 23.50 Venezuela: Politia imprastie o manifestatie a opozitiei

Politia venezueleana a imprastiat marti cu gaze lacrimogene o manifestatie a opozitiei care se indrepta spre sediul autoritatii electorale cu scopul de a cere organizarea unui referendum pentru revocarea presedintelui Nicolas Maduro, transmite un corespondent al AFP.

Dotati cu scuturi, veste antiglont si casti, agentii Politiei nationale bolivariene (PNB) au aruncat cu grenade lacrimogene in momentul in care protestatarii au incercat sa blocheze o autostrada in partea de est a capitalei Caracas.

Aproximativ 200 de manifestanti, sub conducerea fostului candidat la alegerile prezidentiale Henrique Capriles, au sosit in zona dupa ce o mare baricada a politiei a impiedicat marsul celor 1.000 de persoane care doreau sa ajunga la sediul Consiliului National Electoral (CNE).

"Lasilor", "Si voua va e foame", "Tradatori", le-au strigat manifestantii politistilor, unii aruncand cu pietre in directia fortelor de ordine.

Aceste marsuri, pentru a doua zi consecutiv, au loc in contextul in care coalitia opozitiei, Mesa de la Unidad Democratica (MUD, centru-dreapta) " majoritara in parlament", urma sa aiba o intalnire cu autoritatile electorale in jurul orelor 19.00 GMT.

CNE trebuia sa anunte daca valideaza strangerea de semnaturi in favoarea referendumului, organizata de opozitie la sfarsitul lunii aprilie: au fost prezentate 1,8 milioane de semnaturi, pentru un minim necesar de 200.000.

"Nu am obosit, lupta continua", a declarat presei Henrique Capriles, in timp ce opozitia incearca de mai multe saptamani sa mobilizeze strada pentru a face presiuni asupra autoritatilor in favoarea acestui referendum.

Cu toate ca aproape sapte venezueleni din zece doresc plecarea presedintelui socialist, mobilizarea pare limitata din cauza desfasurarii fortelor de politie, a problemelor zilnice si diviziunilor din randul opozitiei.

Chestiunea calendarului este cruciala, pentru ca, daca aceasta consultare va avea loc inainte de 10 ianuarie 2017, poate duce la noi alegeri. In caz contrar, Nicolas Maduro va fi inlocuit de vicepresedintele tarii.

Venezuela se afla in pragul imploziei, sfasiata de razboiul politic dintre parlamentul de opozitie si guvernul socialist, intr-o atmosfera de exasperare populara legata de prabusirea economica a acestei tari cu imense rezerve de petrol.