Amiralul american Michelle Howard a preluat marti conducerea comandamentului militar al NATO la Napoli (sud), devenind prima femeie afro-americana in aceasta functie, a informat Alianta Nord-Atlantica intr-un comunicat, potrivit AFP, citata de Agerpres.

In varsta de 56 de ani, amiralul Michelle Howard l-a inlocuit pe un alt amiral american, Mark Ferguson, in cursul unei ceremonii organizate in incinta bazei NATO din apropiere de Napoli, unde se afla unul dintre cele doua comandamente militare aliate interforte (Allied Joint Forces Command), din subordinea Comandamentului Aliat pentru Operatii (SACEUR), cu sediul la Bruxelles.

Transferul puterii a avut loc in prezenta reprezentantilor din cele 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice si a comandantului suprem al fortelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti.

Pana in prezent, amiralul Michelle Howard a fost adjunct al sefului operatiunilor navale din Marina americana.

In 1999, ea a fost prima afro-americana care a comandat o nava a Marinei americane, potrivit biografiei sale oficiale.

Intrebata marti intr-o conferinta de presa cea fost mai dificil pentru cariera ei, sa fie femeie sau afro-americana, amiralul Michelle Howard a raspuns: "Cred ca am avut probleme mai ales din cauza ca sunt mica de inaltime".