Presedintele Vladimir Putin a declarat marti ca Rusia nu a anulat "definitiv" proiectele gazoductelor South Stream si Turkstream European, insa are nevoie de o pozitie clara din parte Europei in aceasta privinta, informeaza Reuters.

Gazoductul South StreamFoto: South-Stream.info

Putin a facut aceste declaratii dupa discutii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a afirmat ca nu exista restrictii legale care sa impiedicefirmele rusesti sa ia parte la dezvoltarea noilor campuri gazeifere off-shore ale Israelului.

"Exista cateva dificultati politice cu Turcia - asta o stie toata lumea. Dar nu am anulat ireversibil niciunul dintre aceste proiecte - nici South Stream si Turkstream", a declarat Putin.

Rusia a inghetat discutiile pentru Turkstream, proiect menit sa creasca exporturile de gaz rusesc catre sudul Europei prin Turcia, dupa ce o aeonava de atac Sukhoi Su-24 rusa a fost doborata de un avion de lupta turc in apropiere de granita siriano-turca in noiembrie 2015.

Proiectul South Stream, care acelasi scop, a fost anulat in 2014 din cauza obiectiilor Uniunii Europene privind competitia.