Comisia Europeana promite investitii financiare de peste 60 de miliarde de euro pentru tarile africane care "coopereaza" pentru stoparea fluxului de migranti spre UE prin Marea Mediterana, unde peste 10.000 de oameni si-au pierdut viata incepand cu 2014, scrie AFP.

"Propunem noi parteneriate, incepand cu un prim grup de tari", a explicat vicepresedintele Frans Timmermans, in fata Parlamentului European, citand Etiopia, Niger, Nigeria, Mali, Senegal, Iordania si Liban.

Dupa ce imensul aflux de migranti din Turcia s-a diminuat, gratie fragilului acord dintre UE si Ankara incheiat in martie, ruta maritima din Africa a redevenit principala poarta de intrare clandestina in Europa, dar si cea mai periculoasa.

Inceand cu 2014, peste 10.000 de migranti si-au pierdut viata in Mediterana, in incercarea de a ajunge in Europa, a afirmat marti un purtator de cuvant al Inaltului comisariat al ONU pentru refugiati.

Pentru a asigura o cooperare cu tarile de origine, planul propus de Comisie este un "mix de stimulente pozitive si negative", a spus Timmermans, care a vorbit si de amenintarea unor "consecinte pentru cei care refuza sa coopereze", in special in plan comercial.

Pe termen scurt, planul prevede alocarea a 8 miliarde de euro pana in 2020, proveniti din fondurile deja prevazute la ajutorul pentru dezvoltare, spre tarile vizate.

Pe termen mai lung, executivul european are ambitia de a mobiliza pana la 62 de miliarde de euro din fonduri publice si private in economia reala.

Comisia va aloca 3,1 miliarde pana in 2020, sperand sa declanseze "investitii aditionale publice si private de pana la 31 de miliarde".

Acest plan de investitii, inspirat din "Planul Juncker", va fi detaliat in toamna.

Obiectivul este atacarea "cauzelor profunde" ale migratiei si oferirea unei perspective de viitor in Africa.

Tarile africane ar trebui sa lupte mai puternic impotriva calauzelor si sa accepte readmisia cetatenilor lor.