Turcia ar trebui sa organizeze o dezbatere privind masacrul comis in Namibia de Imperiul German in urma cu un secol, a declarat luni un parlamentar turc din partidul de guvernamant, numind actul un genocid, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Aceasta cerere intervine ca represalii la un vot saptamana trecuta in parlamentul german recunoscand drept genocid uciderea de etnici armeni si a altor grupuri crestine de catre Imperiul Otoman, predecesorul Turciei moderne.

Metin Kulunk, de la Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), a postat pe contul sau de Twitter propunerea pentru o dezbatere in parlament, referindu-se la masacre ce au inceput in 1904 si au durat mai mult de trei ani.

Guvernul german a recunoscut evenimentele ca genocid si ministri au cerut scuze Namibiei pentru atrocitatile care au condus la moartea a zeci de mii de etnici Heroro si Nama, noteaza DPA.

Multi dintre cei care au murit au suferit de foamete in timpul deportarilor fortate si intemnitarilor in lagare de concentrare si de munca, in timp ce altii au fost pur si simplu ucisi.

Namibienii s-au revoltat impotriva regimului colonial al Germaniei, care includea un tratament dur al populatiei indigene. Pamanturile si vitele au fost luate cu forta, iar oamenii au devenit efectiv sclavi.

Germania a pierdut controlul asupra Namibiei, cunoscuta atunci sub numele de Africa de Sud-Vest, in timpul Primului Razboi Mondial, cand a devenit parte a Imperiului Britanic. Teritoriul a fost condus mai tarziu de Africa de Sud, inclusiv in timpul perioadei brutale de apartheid in aceasta tara, pana la independenta in 1990.

Rezolutia parlamentului german a indignat Turcia, care neaga descrierea drept genocid si afirma ca oameni de ambele parti au fost ucisi. Masura ameninta relatiile dintre Ankara si Berlin, mai noteaza DPA.