Coreea de Nord pare sa fi repornit o centrala pentru producerea de plutoniu din combustibil provenind de la un reactor atomic folosit in scopuri militare, anunta Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), conform site-ului agentiei Reuters, citat de Agerpres.

Regimul de la Phenian anunta in anul 2013 ca intentiona repornirea tuturor instalatiilor nucleare, inclusiv a reactorului principal de la Yongbyon, care fusese inchis si care este un element central al programului de inarmare nucleara.

Din cauza faptului ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) nu are acces in Coreea de Nord, monitorizeaza principalele activitati ale acestei tari prin satelit. AIEA a anuntat anul trecut ca a vazut semne de reluare a activitatii la Yongbyon, inclusiv la reactorul principal.

Exista putine date despre uraniul si plutoniul folosite de Coreea de Nord pentru arme nucleare, dar, conform expertilor, plutoniul produs la Yongbyon este utilizat pentru fabricarea de arme atomice.

Coreea de Nord este supusa presiunilor internationale din cauza programului de inarmare nucleara. In martie, Natiunile Unite au adoptat o noua serie de sanctiuni, masuri sustinute inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord.