Fostul bancher de pe Wall Street Pedro Pablo Kuczynski are luni un foarte usor avans in fata lui Keiko Fujimori in cursa pentru prezidentiale din Peru, dupa numararea majoritatii buletinelor de vot, scrie AFP.

Cu 50,52% din voturi, candidatul de centru dreapta isi depaseste foarte putin rivala sa, de dreapta, creditata cu 49,48%, dupa numararea a 89,53% din buletinele de vot.

Rezultatele definitive vor fi anuntate luni seara.

"Speram sa avem un guvern de consens. Nu mai vrem dispute si confruntari", a spus acest economist in varsta de 77 de ani.

La randul sau, "Keiko", asa cum este numita in Peru, in varsta de 41 de ani, si-a invitat partizanii sa aiba rabdare.

"Vom astepta prudent deoarece rezultatele vor sosi toata noaptea din alte regiuni, din strainatate, precum si votul rural al Perului profund. Din aceste motive suntem optimisti", a spus ea, inainte de a schita cativa pasi de dans, asa cum a facut si in campanie

Keiko Fujimori este fiica fostului presedinte Alberto Fujimori, aflat in prezent in inchisoare pentru crime impotriva umanitatii.

La 16 ani dupa demisia sa, Fujimori, care a castigat alegerile in fata celebrului scriitor Mario Vargas Llosa, ispaseste in prezent o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru coruptie si crime impotriva umanitatii si continua sa divizeze aceasta tara.

Cei doi candidati au profile asemanatoare: descendenti de imigranti, in favoarea pietei libere si educati in universitati americane.

Peru, unul dintre primii producatori mondiali de cocaina, este confruntata cu o incetinire a economiei, cu saracie endemica si conflicte sociale in activitatea miniera, esentiala in aceasta tara.