Scutul antiracheta din Europa creeaza probleme atat Rusiei cat si Chinei, a declarat duminica ministrul adjunct al Apararii Anatoli Antonov, care a calificat aceasta initiativa drept "foarte periculoasa", transmite Reuters.

Radarul de la DeveseluFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Intr-un discurs sustinut la un forum organizat in Singapore, Antonov a sustinut ca Moscova a cerut in mai multe randuri Statelor Unite sa-si reconsidere planurile, potrivit agentiei Interfax.

"Le-am oferit cooperarea de mai multe ori si am identificat modalitati pentru a rezolva situatia ... Dar nu am reusit sa-i convingem sa continue dialogul pe marginea acestei probleme. Din cate inteleg, acum nu este cel mai bun moment pentru ei pentru consultari", a spus Antonov, fara a detalia.

Cel mai probabil, acesta a facut o referire la alegerile prezidentiale care au loc in 8 noiembrie.

Luna trecuta, presedintele rus Vladimir Putin a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea trezi in raza de actiune a rachetelor rusesti din cauza ca au acceptat sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul lor.

Scutul antiracheta din Romania a fost activat luna trecuta, inainte de aceste declaratii.

"Este foarte periculos cand o tara isi asigura propria sa securitate pe seama securitatii altor tari", a mai spus Antonov.