Imigrantii care intra ilegal in Europa nu ar trebui sa aiba dreptul de a solicita azil, ci sa fie imediat trimisi in tarile de unde vin, a declarat ministrul austriac de Externe, intr-un interviu publicat duminica, potrivit Reuters.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Guvernul centrist al Austriei a promis actiuni mai dure in privinta imigratiei dupa ce candidatul de extrema dreapta a fost aproape de a castiga alegerile prezidentiale in urma cu 2 saptamani, pe fondul ingrijorarilor alegatorilor privind cea mai mare criza migratorie cu care se confrunta Europa pe timp de pace.

"Oricine incearca sa ajunga in mod ilegal pe teritoriul Europei la bordul unei ambarcatiuni si-a anulat sansele de a obtine azil aici si va fi trimis inapoi", a declarat ministrul austriac ce Externe Sebastian Kurz, pentru publicatia elvetiana NZZ am Sonntag.

Kurz, membru al partidului conservator OVP, a spus ca Australia a demonstrat ca este posibil sa salvezi imigranti din mare fara a le permite in mod automat sa ajunga in tara.

"Este o tara de la care putem invata. Australia are o problema similara. Insa ei au reusit sa decida singuri cine are voie sa ajunga pe teritoriul ei si nu au lasat aceasta decizie pe seama traficantilor de fiinte umane", a adaugat ministrul in varsta de 29 de ani.

Australia este criticata frecvent de organizatiile pentru drepturile omului pentru faptul ca ia in custodie imigrantii intrceptati pe ocean si ii tine in tabere din Papua Noua Guinee si Nauru, precum si pentru ca incearca sa relocheze refugiati in tari mai sarace, precum Cambogia.