Elvetienii sunt chemati duminica la urne pentru a se pronunta cu privire la introducerea unui venit de baza pentru toti, salariati sau someri, un proiect unic in lume ce a suscitat dezbateri aprinse intr-o tara in care valoarea muncii este venerata, scrie AFP. Totusi, conform ultimelor sondaje de opinie, propunerea - formulata de un grup de initiativa fara afiliere politica - are sanse minime de a fi adoptata.

Referendum in Elvetia pentru un venit de baza universalFoto: Captura YouTube

UPDATE: Aproximativ 78% dintre alegatorii elvetieni au respins, in cadrul referendumului de duminica, initiativa privind introducerea unui venit de baza universal, potrivit primelor date furnizate de institutul de sondare gfs.bern pentru televiziunea publica elvetiana.

Initiativa populara "Pentru un venit de baza neconditionat" (RBI) propune virarea unei alocatii universale in fiecare luna tuturor elvetienilor, dar si cetatenilor straini rezidenti in Elvetia de cel putin 5 ani, indiferent daca au avut sau nu un loc de munca, arata Agerpres.

Cuantumul acestei alocatii ar urma sa fie stabilit ulterior, dar grupul de initiativa aflat la originea propunerii a sugerat suma de 2.500 de franci elvetieni (2.260 euro) pentru fiecare adult - o suma mica in raport cu nivelul de trai din Elvetia - si de 650 de franci elvetieni (circa 500 euro) pentru fiecare minor.

In cazul adoptarii acestei propuneri, bugetul anual al tarii va trebui sa fie suplimentat cu 25 de miliarde de franci elvetieni (22,6 miliarde euro). Guvernul federal de la Berna si majoritatea partidelor politice elvetiene considera proiectul utopic si prea costisitor.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de institutul gfs.bern, 71% dintre elvetieni ar urma sa voteze contra initiativei RBI.

___

Tot duminica, elvetienii se pronunta cu privire la accelerarea procedurii de azil. Noul proiect legislativ prevede ca cea mai mare parte a procedurii sa fie finalizata in cel mult 140 de zile de la depunerea cererii de azil. Propunerea este sprijinita de 60% dintre alegatorii elvetieni, conform unui sondaj realizat de gfs.bern.

UPDATE: Reforma privind dreptul de azil a fost aprobata de 66% dintre alegatorii elvetieni, potrivit primelor date furnizate de institutul de sondare gfs.bern pentru televiziunea publica elvetiana.