Alianta Nord-Atlantica are in vedere crearea unui nou post de responsabil al serviciilor de informatii, in incercarea de a imbunatati modul in care Europa si Statele Unite impartasesc informatii sensibile despre terorism si despre alte amenintari, potrivit unor oficiali americani si europeni, scrie Mediafax.

NATOFoto: NATO

In contextul atacurilor teroriste de la Paris si Bruxelles, Europa a depus eforturi pentru a imbunatati modul in care are loc schimbul transfrontalier de informatii.

Unii oficiali sunt de parere ca Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, care se bazeaza mult pe serviciile de informatii americane, ar putea facilita un mai bun schimb de informatii daca acesta din urma ar fi gestionat de un nou responsabil de rang inalt al serviciilor secrete, relateaza The Wall Street Journal.

NATO nu are in prezent un rol oficial in cadrul luptei impotriva retelei Stat Islamic, iar presiunile pentru crearea unei noi pozitii de responsabil al serviciilor de informatii in cadrul Aliantei sunt facute in contextul criticilor din ce in ce mai mari cu privire la esecul acesteia de a investi mai multe resurse in lupta antiterorista. Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidentiale americane, a declarat in repedate randuri ca NATO nu este suficient de angajata in combaterea terorismului.

Pentru a juca un rol mai important pe acel front, NATO trebuie sa inregistreze progrese in ceea ce priveste impartasirea si sintetizarea informatiilor secrete, au spus mai multi oficiali.

Noul post de Secretar General Adjunct al Serviciilor Secrete, care probabil va fi aprobat oficial de NATO in luna iulie, a fost propus initial pentru a imbunatati analiza si calitatea informatiilor de care dispune Alianta cu privire la activitatile militare ruse.

Unii oficiali americani si din cadrul NATO au spus ca cel mai important efect pe care l-ar genera acest nou post ar putea fi acela de a imbunatati modul in care Alianta analizeaza si impartaseste informatii secrete despre organizatia terorista Stat Islamic si alte amenitari provenind din Orientul Mijlociu.

Retelele teroriste din spatele atacurilor din noiembrie de la Paris si al celor din martie de la Bruxelles au avut legaturi directe cu Stat Islamic. Oficiali europeni si americani au spus ca liderii grupului din Siria au trimis mesaje codificate teroristilor din Europa.

Pe de alta parte, multe state europene sustin o linie stricta de demarcatie intre serviciile secrete si operatiunile politiei.