Rebelii sirieni care incearca sa elibereze din mainile gruparii Statul Islamic (SI) orasul strategic Manbij, aflat in nordul Siriei, au cucerit pana in prezent aproape 100 de kilometri patrati de teren, potrivit unui purtator de cuvant militar american, citat de AFP.

"De la inceputul ofensivei pe 30 mai, cu sprijinul a peste 55 de lovituri aeriene ale coalitiei" internationale conduse de Washington, fortele rebele au castigat aproape "100 de kilometri patrati de teren" la vest de Eufrat, a declarat vineri colonelul Pat Ryder, un purtator de cuvant al CENTCOM, comandamentul militar american in Orientul Mijlociu, citat de Agerpres.

"Au intampinat o puternica rezistenta din partea SI, ceea ce era de asteptat", insa "continua sa avanseze", a adaugat el.

Orasul Manbij este situat pe un drum care face legatura intre Raqqa, bastionul gruparii Statul Islamic in Siria, si frontiera cu Turcia.

Cucerirea orasului ar permite sa se taie aceasta artera "cruciala", utilizata de SI pentru a transporta "luptatori, armament, finante, aprovizionare" intre granita turca si Raqqa, a explicat purtatorul de cuvant.

Potrivit aceleiasi surse, ofensiva asupra Manbij este desfasurata de circa 3.000 de combatanti arabi locali, cu sprijinul a peste 500 de militieni kurzi.

"Ei sunt din regiune si vor sa elibereze orasul din mainile SI", a declarat colonelul Pat Ryder.

De la declansarea ofensivei impotriva SI in Siria in septembrie 2014, Statele Unite cauta sa gaseasca grupuri arabe pentru a duce pe teren ofensiva impotriva gruparii jihadiste.

Pana in prezent, incercarile s-au dovedit un esec, iar o victorie a grupurile arabe la Manbij ar reprezenta un succes binevenit pentru administratia Obama.

Fortele speciale americane desfasurate in nord-estul Siriei consiliaza rebelii implicati in ofensiva de la Manbij, dar raman la nivelul "comandamentului" operatiunii, fara sa se implice direct in lupte, a subliniat purtatorul de cuvant.