Guvernul croat era vineri in pragul prabusirii, dupa o noua rasturnare de situatie intr-o criza care zguduie coalitia de dreapta aflata la putere din ianuarie, principalul partid al acesteia anuntand ca nu il mai sprijina pe premierul Tihomir Oreskovic, relateaza AFP.

"Oreskovic nu se mai bucura de increderea noastra", a declarat presedintele HDZ (drepta nationalista), viceprim-ministrul Tomislav Karamarko, adevaratul lider al coalitiei.

Cu putin inainte, Tihomir Oreskovic le-a cerut lui Tomislav Karamarko si Bozo Petrov, al doilea vicepremier si lider al formatiunii Most (centru dreapta), sa demisioneze, din cauza disputelor dintre ei devenite, in opinia sa, "o mare povara pentru guvern si pentru Croatia".

Retragerea lor ar permite guvernului "sa continue reformele demarate si ale caror prime rezultate sunt deja vizibile", a afirmat Tihomir Oreskovic, un expert financiar fara afiliere politica, solicitat de HDZ si Most sa conduca executivul.

"Este evident ca situatia politica actuala a inceput sa puna in pericol interesele nationale", a avertizat el.

Refuzand sa demisioneze, Tomislav Karamarko a subliniat ca o remaniere a majoritatii parlamentare sau noi alegeri sunt in prezent singurele solutii convenabile.

Pe de alta parte, acuzat de opozitia social-democrata de conflict de interese intr-o afacere legata de compania nationala a petrolului INA, avand 49% din actiuni controlate de grupul ungar MOL, Tomislav Karamarko se va confrunta pe 18 iunie cu o motiune de cenzura in parlament.

La randul sau, Bozo Petrov a declarat ca este dispus sa demisioneze pentru a ajuta la "stabilizarea tarii".

Organizarea de noi alegeri legislative ar amana punerea in aplicare a reformelor economice necesare redresarii uneia dintre cele mai fragile economii din cadrul Uniunii Europene, la care Croatia a aderat in 2013.