Scutul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei si nu afecteaza capacitatile rusesti de disuasiune, a afirmat vineri presedintele Frantei, Francois Hollande, dupa o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in care a facut apel la coeziunea Aliatilor, scrie AFP.

Radarul de la DeveseluFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Apararea antiracheta a NATO nu este indreptata impotriva Rusiei. Ea nu va afecta capacitatile rusesti de disuasiune. Nu este destinata decat pentru a asigura apararea Aliantei impotriva amenintarilor potentiale care nu provin din zona euro-atlantica", a spus presedintele francez, la Paris.

Proiectul scutului antiracheta, lansat in 2010, prevede instalarea progresiva in Europa de Est si in marea Mediterana a unor puternice radare si unor rachete interceptoare. Romania participa la acest proiect cu situl de la Deveselu, care a devenit operational la sfarsitul lunii mai.

Prezentat de Washington drept o protectie impotriva unor tari precum Iran sau Coreea de Nord, este considerat de Rusia un sistem indreptat impotriva capacitatilor sale de disuasiune nucleara.

Francois Hollande a subliniat si "necesitatea" prezervarii coeziunii intre statele membre ale NATO, care se vor reuni in summit in 8 si 9 iulie la Varsovia.

"NATO nu cauta dusmani, nu este intr-o postura agresiva si cu atat mai putin provocatoare", a spus acesta.

"NATO trebuie sa lucreze si sa evolueze spre un singur obiectiv: cel al protejarii Aliatilor. De aceea solidaritatea nu trebuie pusa sub semnul intrebarii si fiecare tara membra a Aliantei trebuie sa fie atenta la mentinerea coeziunii", a spus acesta.