Candidatul democrat la alegerile prezidentiale din noiembrie in Statele Unite Hillary Clinton a atacat platforma de politica externa a lui Donald Trump ca fiind "periculos de incoerenta", intr-un discurs joi in care il descrie pe rivalul ei republican drept o figura ridicola, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Fost secretar de stat al SUA, Clinton l-a criticat dur pe Donald Trump pentru politicile si caracterul sau, sugerand ca el "nu cunoaste nici America si nici lumea" si "ar fi o eroare istorica" sa fie ales la Casa Alba. El ar putea incepe un razboi nuclear, a avertizat sotia presedintelui Bill Clinton, intr-un discurs foarte ofensiv la San Diego (California, sud-vestul SUA).

"Ideile lui Donald Trump nu sunt doar diferite, ele sunt periculos de incoerente", a afirmat ea in fata sustinatorilor. "Ele nu sunt nici macar intr-adevar idei, ci doar o serie de vorbe bombastice, certuri personale si minciuni sfruntate", a insistat Clinton.

Hillary Clinton, favorita in cursa pentru a deveni candidatul democrat la presedintie, a tinut acest discurs in timp ce cauta sa mute atentia spre alegerile din 8 noiembrie impotriva rivalului ei Trump si departe de Bernie Sanders, senatorul de Vermont care continua o cursa cu bataie lunga spre nominalizarea democrata, noteaza Reuters.

Trump, nominalizarea prezumtiva a republicanilor, a declarat ca vrea sa se intalneasca cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a incerca sa opreasca programul nuclear al Phenianului si a criticat alianta NATO cu natiunile europene ca invechita si prea costisitoare pentru Statele Unite.

Clinton a luat in deradere aceste pozitii, promitand ca ea ar face o treaba mai buna mentinand Statele Unite in siguranta.

"Las psihiatrilor sa explice afectiunea lui pentru tirani", a spus ea, citand afirmatiile omului de afaceri din New York despre presedintele rus Vladimir Putin sau liderul nord-coreean Kim Jong Un

Trump, un afacerist miliardar care nu a detinut niciodata o functie in cadrul administratiei SUA, afirma ca are experienta

cu guvernele straine si ca el a deschis hoteluri, statiuni, terenuri de golf si concursuri de frumusete in tari straine. Clinton, care este de asemenea un fost senator SUA si fosta prima-doamna, a luat in deradere acest lucru.

"El spune ca are experienta in politica externa pentru ca a condus concursul Miss Univers in Rusia", a spus ea razand cu voce tare.

Trump a atacat dur politica externa a SUA. El a spus printre altele ca va aduce inapoi simularea inecului si alte tehnici brutale de interogare a suspectilor de terorism, considerate ca tortura si care au fost intrerupte de presedintele democrat Barack

Obama, mai aminteste Reuters.