Franta a livrat joi Egiptului primul dintre cele doua nave de razboi de tip Mistral destinate initial Rusiei, epilogul unui lung foileton declansat de interventia Rusiei in estul Ucrainei, potrivit AFP.

"Gamal Abdel Nasser" - un monstru de otel de 199 metri lungime, capabil sa deplaseze 22.000 de tone - a trecut sub pavilion egiptean in cadrul unei ceremonii usor tensionate care a avut loc la Saint-Nazaire (vest), pe fondul disputelor sociale care marcheaza Franta in aceste zile.

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, si omologul sau egiptean, Sedki Sobhi, care trebuiau initial sa participe la ceremonie, si-au anulat vizita.

Cel putin 600 de persoane, potrivit politiei, au blocat in cursul diminetii accesul la santierele navale STX din Saint-Nazaire pentru a protesta impotriva proiectului de reforma a dreptului muncii care a starnit de trei luni greve si manifestatii in Franta.

Fosta nava Sevastopol, redenumita Nasser, urmeaza sa paraseasca Saint-Nazaire in urmatoarele zile.

Livrarea celui de-al doilea port-elicopter, care va purta numele unui alt fost presedinte egiptean, Anwar el-Sadat, urmeaza sa fie livrata in septembrie.

Cumpararea de catre Egipt a celor doua nave, pentru circa 950 de milioane de euro, a pus capat unei dispute cu Moscova, dupa ce Franta a decis sa rupa contractul, in urma anexarii Crimeii.

Ruperea contractului a antrenat plata de catre Franta a circa 949,7 milioane de euro - avansul platit de Rusia.

Mistral, nave de razboi polivalente, pot transporta pana la 700 de oameni, elicoptere, echipamente de debarcare, tancuri de asalt si circa 60 de vehicule.

Pot participa de asemenea la operatiuni de salvare de mare amploare.