Deputatii germani au adoptat joi, cu o majoritate zdrobitoare, o rezolutie prin care recunosc genocidul armenilor din epoca otomana, un text combatut dur de Ankara, partener esential, dar dificil, in ceea ce priveste chestiunea cruciala a crizei migratorii din Europa, anunta AFP.

In urma acestui vot, Turcia si-a rechemat ambasadorul la Berlin, dupa cum a anuntat premierul turc Binali Yildirim.

Doar un singur deputat a votat impotriva si un altul s-a abtinut in cadrul votului, a declarat presedintele camerei inferioare, Norbert Lammert.

Votul s-a facut prin ridicarea manii, astfel incat voturile 'pentru' textul intitulat "Amintirea si comemorarea genocidului armenilor si a altor minoritati crestine in urma cu 101 ani" nu au fost numarate.

In deschiderea dezbaterilor, Norbert Lammert a subliniat ca Parlamentul nu este "un tribunal" si nici o "comisie de istorici" dar deputatii germani isi asuma "responsabilitatile" prin faptul ca se pronunta asupra unei astfel de rezolutii.

Acesta a deplans "numeroasele amenintari, inclusiv cu moartea", care au vizat mai multi deputati inainte de dezbatere, in special cei care au origini turcesti. Germania are aproape 3 milioane de locuitori de origine turca.

Aceste amenintari sunt "inacceptabile" si "nu ne vom lasa intimidati", a spus el.

Test pentru prietenia germano-turca

Majoritatea vorbitorilor au subliniat ca aceasta rezolutie nu vizeaza autoritatile turcesti actuale ci guvernul Tinerii Turci de la acea vreme, responsabil pentru masacrul din 1915.

Cu cateva ore inainte de vot, premierul turc, Binali Yildirim, din Ankara, a estimat ca initiativa camerei inferioare a Parlamentului, Bundestagul, constituie "un veritabil test de prietenie" intre Germania si Turcia.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat marti cancelarului Angela Merkel pentru a denunta o "capcana" care ar putea "deteriora toate relatiile noastre cu Germania".

In text, Bundestagul numeste cu numele sau realitatea masacrelor comise (...) respectiv un genocid", a explicat Franz Josef Jung, vicepresedintele grupului parlamentar conservator (CDU/CSU), care a initiat aceasta rezolutie impreuna cu social-democratii din SPD si grupul de opozitie al VErzilor.

Rezolutia deplange si "rolul deplorabil al Reich-ul german care, in calitate de principal aliat militar al Imperiului Otoman (...) nu a intreprins nimic pentru a stopa aceasta crima impotriva umanitatii".

Merkel nu a participat la dezbateri sau la vot dar in cadrul unui vot-test in cadrul grupului parlamentar a sustinut rezolutia.

Votul risca sa complice relatiile deja tensionate cu Ankara in special in ceea ce priveste acordul controversat dintre Uniunea Europeana si Turcia, care a permis reducerea considerabila a fluxului de migranti spre Europa.

Rezolutia Bundestagului constituie un pas suplimentar spre o recunoastere oficiala de catre Germania a genocidului armenilor, dupa ce presedintele german a fost primul oficial care a folosit termenul de genocid pentru a desemna masacrele comise in 1915. Dar textul nu angajeaza guvernului lui Merkel.

Armenii afirma ca 1,5 de oameni au fost ucisi sistematic la sfarsitul Imperiului Otoman, Numerosi istorici si peste 20 de tari, printre care Italia, Franta si Rusia, au recunoscut genocidul.

Turcia afirma insa ca a fost vorba de un razboi civil, dublat de o mare foamete, in care si-au pierdut viata intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci.