In Bavaria Inferioara, aproape de granita cu Austria, inundatiile au fost devastatoare. Din cauza ploilor puternice, spre exemplu, un parau lat de 1,20 metri si adanc de treizeci de cm s-a transformat in scurt timp intr-un monstru. Apele s-au umflat pana la cinci metri si au navalit asupra catorva localitati devastand case, restaurante, scoli si umpland strazile cu o supa maloasa, inalta pana la genunchi. Patru oameni au decedat, una e data disparuta.

In zona a fost data alarma de catastrofa. Ploi puternice, urmate de inundatii si intreruperi de curent electric au fost si in zona de Vest a Germaniei, ca si in Saxonia, la Leipzig.

Trei cadavre au fost gasite de scafandri intr-o casa din Sinnbach am Inn, localitate care acum, dupa cum arata si imaginile transmise de televiziunea de stat germana ARD, arata dezastruos. La Julbach, intr-un parau a fost gasit cadavrul unei femei. O alta persoana e data disparuta, iar politia n-a confirmat inca stirea ca ar fi fost gasita decedata in localitatea Zeilarn.

La Triftern, seara trecuta, zeci de elevi au ramas inchisi in scoala peste noapte, in prezenta profesorilor, care au considerat prea periculos pentru acestia sa le dea drumul acasa, prin apele umflate de pe strazi.

In judetele Rottal-Inn si Passau s-a decretat de ieri starea de catastrofa. Un purtator de cuvant al politiei din Bavaria Inferioara a confirmat faptul ca, in unele localitati, apa a navalit atat de repede, incat a luat prin surprindere autoritatile si fortele de interventie. Unii dintre localnici s-au putut salva doar urcandu-se pe acoperisurile caselor lor.

La Untertürk, apele au luat cu totul o casa, insa nu s-au inregistrat pagube umane. Localitatea a fost partial rupta de lume, interventiile s-au facut cu intarziere, caci toate podurile si drumurile de acces au fost sub ape.

Scolile au fost inchise in mai multe localitati. In 9000 de gospodarii a fost intrerupt curentul electric, dupa cum a comunicat furnizorul Bayernwerk. Intre timp, situatia pare a se relaxa, autoritatile locale si regionale scad nivelul avertizarii de dezastru natural.

Ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, si ministrul Mediului bavarez, Ulrike Scharf, sunt prezenti azi la fata locului, in localitatile afectate de puternicele inundatii, pentru a-si face o impresie concreta. Pagubele materiale sunt evaluate la cateva zeci de milioane de euro. Ministrul de finante bavarez, Markus Söder, a anuntat "ajutoare financiare nebirocratice", pentru sinistrati.

Atat in vestul, estul si sud-estul Germaniei, furtuna Elvira, ce afecteaza Germania de saptamana trecuta, a facut ravagii. In zonele afectate de inundatii, au inceput lucrarile de curatenie si debarasare, a imenselor cantitati de daramaturi, moloz si namol. Meteorologii avertizeaza insa ca vremea proasta va dura cel putin pana duminica, afectand nordul, estul, si centrul Germaniei.