Peste 2.000 de indieni au fost contaminati cu virusul ce provoaca SIDA (HIV) dupa ce au fost supusi unor transfuzii de sange, arata date ale Agentiei nationale de lupta impotriva SIDA (NACO) din India, potrivit Agerpres.

Institutia a inventariat 2.234 de persoane infectate cu virusul intre octombrie 2014 si martie 2016, potrivit informatiilor obtinute de un militant, Chetan Kothari, care a inaintat o cerere in virtutea dreptului la informare (permitand accesul la date ale administratiei). Datele pe care AFP le-a consultat miercuri i-au fost furnizate luna trecuta lui Kothari, dupa ce acesta a formulat o cerere pentru perioada respectiva.

"Am vrut sa stiu ce face guvernul pentru a asigura oamenilor accesul la un sange necontaminat", a declarat el pentru AFP. "Datele arata ca sangele nu este verificat pentru depistarea HIV, desi se cunosc riscurile", a adaugat militantul.

Accesul la sange necontaminat, indeosebi in zonele rurale, este limitat in India din cauza insuficientei aparatelor de depistare, recunoaste NACO pe site-ul sau internet. Cel mai populat stat din India, Uttar Pradesh (nord), se afla in fruntea listei, cu 361 de pacienti contaminati prin sange cu HIV, urmat de Gujarat (vest), cu 292 de cazuri, si Maharashtra (vest), cu 276. La New Delhi au fost inregistrate 264 de cazuri.

Circa 2,5 milioane de indieni sunt purtatori ai virusului SIDA, la o populatie de 1,25 de miliarde de persoane, conform statisticilor oficiale.

Un membru al conducerii NACO a apreciat miercuri ca datele stranse "nu sunt stiintifice", fiindca se bazeaza pe raspunsurile pacientilor si nu reprezinta decat 1% din numarul cazurilor de HIV din India. "Exista cazuri in care pacientii nu dau motivul corect sau mijlocul de transmitere, din cauza presiunii sociale, a lipsei constientizarii si chiar a ignorantei", a spus oficialul citat de cotidianul Times of India. "Astfel aceste date nu pot fi considerate 100% precise", a adaugat el.

NACO, care tine de Ministerul Sanatatii, arata pe site-ul sau de internet ca guvernul imbunatateste in prezent mijloacele de verificare a sangelui si imbunatateste tehnologiile pentru a impiedica orice transmitere a SIDA. Legea indiana prevede ca spitalele sa testeze donatorii si sangele donat in privinta oricarei infectii, printre care HIV, hepatita B si C si paludismul.