Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm miercuri o noua tentativa esuata a Coreii de Nord de a lansa o racheta balistica violand rezolutiile Natiunilor Unite, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Consiliul de Securitate, care a adoptat in unanimitate o declaratie redactata de Statele Unite, cere tuturor membrilor organizatiei internationale sa isi intensifice eforturile de a impune sanctiuni Phenianului.

Ambasadorul francez la ONU Francois Delattre, care conduce Consiliul in luna iunie, a estimat ca aceasta declaratie este "un raspuns clar si ferm al Consiliului de Securitate" la ultimele actiuni ale Phenianului.

Membrii Consiliului de Securitate "condamna ferm", in aceasta declaratie, testele de rachete efectuate de Coreea de Nord si "incalcarile grave" ale obligatiilor sale internationale. Ei ii cer "sa se abtina de la efectuarea unor noi actiuni, inclusiv teste nucleare".

China, singurul aliat al Phenianului, si Rusia au sprijinit aceasta declaratie, noteaza France Presse.

O incercare anterioara de condamnare a tirului nord-coreean de catre Consiliul de Securitate a fost blocata de Rusia, care a dorit sa includa referiri la proiectul Washingtonului si Seulului de a dezvolta un sistem anti-racheta in Coreea de Sud.

Coreea de Nord este deja sub sanctiuni internationale, inasprite la inceputul lunii martie dupa mai multe lansari de rachete si un al patrulea test nuclear in ianuarie, aminteste AFP.

Regimul comunist a incercat aparent sa traga o racheta balistica cu raza medie de actiune marti dimineata, dar acest test a esuat.