Dupa ce a temporizat in prima etapa, Bruxellesul a trecut miercuri un nou prag in procedura inedita lansata impotriva Varsoviei, sperand sa determine un guvern polonez pana acum inflexibil sa revina asupra controversatelor reforme ale curtii constitutionale poloneze, scrie AFP.

Comisia Europeana a emis un "aviz asupra statului de drept", o etapa noua in aceasta procedura care nu a mai fost niciodata utilizata impotriva unui stat membru si care poate ajunge, in cele din urma, la sanctiuni, precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei in UE.

Opinia executivului european "este cunoscuta guvernului" de mult timp si faptul ca este transmisa astazi "in scris nu aduce nimic nou", a reactionat ministrul adjunct de externe, Konrad Szymanski.

Ingrijorarile Comisiei sunt legate in special de reformele curtii constitutionale promovate de guvernul dominat de partidul Dreptate si Justitie (PiS), aflate la originea crizei politice din Polonia.

Aceste reforme modifica structura curtii si afecteaza, potrivit Bruxellesului, activitatea de control constitutional a legilor, reprezentand astfel o "amenintare sistemica asupra statului de drept".

Comisia trebuia sa se pronunte initial cel mai tarziu in 23 mai, dar a ales in ultima clipa sa prelungeasca discutiile. Sefa guvernului polonez, Beata Szydlo, avertizase insa ca nu va "ceda niciodata la un ultimatum".

Avizul adoptat "constituie un avertisment pentru statul membru si ofera acestuia posibilitatea de a reactiona", potrivit unui document care descrie de maniera generala procedura in curs, creata in 2014, si la care criza din Romania, din 2012, a avut si ea o contributie.

Polonia dispune acum de doua saptamani pentru a prezenta observatii comisiei si care va putea ulterior formula "o recomandare" in cazul in care preocuparile nu sunt eliminate "intr-un interval rezonabil".

Doar in lipsa unui raspuns satisfacator la aceasta recomandare va putea fi declansata "procedura articolului 7", care permite adoptarea de sanctiuni impotriva unei tari care incalca valorile democratice europene.

Ungaria lui Viktor Orban a avertizat deja ca se opune adoptarii unor astfel de sanctiuni.