Un caiacist polonez a plecat duminica din New York in a treia sa traversare a Atlanticului, fara indoiala cea mai indrazneata, cu intentia de a ajunge la Lisabona cu ocazia implinirii a 70 de ani, in 9 septembrie. Renumit in tara sa, Aleksander Doba a ajuns o personalitate mondiala in 2015, cand a primit premiul pentru aventurierul anului, acordat de cititorii site-ului National Geographic, relateaza AFP, citat de Agerpres.

El avea atunci la activ doua expeditii transatlantice solitare in caiac. In prima a fost de la Dakar la Acarau (Brazilia), intre octombrie 2010 si februarie 2011, iar a doua, de la Lisabona la Port Canaveral (Florida), din octombrie 2013 pana in aprilie 2014.

Duminica si-a relansat la apa caiacul OLO, un prototip de circa 600 de kilograme cu incarcatura si 7 metri lungime, pe care l-a proiectat in mare parte singur. "De la inceput am prevazut sa fac un cerc. A fost visul meu", a spus Doba, justificandu-si a treia traversare. Africa, Brazilia, Florida, New York si Lisabona constituie reperele cercului imaginar, care ar urma sa se incheie in 9 septembrie, ziua cand va implini 70 de ani.

Inaintea lui, nimeni nu traversase vreodata Oceanul Atlantic singur si fara asistenta.

Navigatorul francez Gerard d'Aboville a efectuat acest traseu in 1980, dar intr-o barca cu vasle, la fel ca britanicul Tom McLean, in 1969. Aleksander Doba foloseste o pagae, vaslind intre 8 si 12 ore din 24. In primele doua traversari, desalinizatorul electric imbarcat pe caiac nu a tinut decat doua saptamani asa ca, pentru a obtine cei circa 8 litri de apa dulce de care avea nevoie zilnic, aventurierul a fost nevoit sa pedaleze pe desalinizatorul mecanic timp de 3 ore.

Inginerul pensionar se asteapta ca aceasta traversare sa fie "cea mai dificila din cele trei", tinand seama de temperatura mai scazuta a apei, de curenti si de furtunile anuntate.