Fortele kurde au incheiat luni o operatiune impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in nordul Irakului dupa ce a cucerit noua sate din mainile jihadistilor, potrivit unui comunicat, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Aceasta operatiune desfasurata la est de Mosul "si-a atins obiectivele cheie", a informat Consiliul de securitate al regiunii autonome a Kurdistanului irakian, referindu-se la eliberarea a noua localitati aflate sub controlul SI din iunie 2014.

Aproape 5.500 de combatanti peshmerga, sustinuti de aviatia coalitiei internationale conduse de Statele Unite, au luat parte la operatiunea lansata in primele ore ale zilei de duminica.

Ei au reusit sa elibereze o zona de aproximativ 120 de kilometri patrati, in apropierea drumului principal dintre Mosul, principalul bastion al SI in Irak, si Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Potrivit comunicatului, 140 de jihadisti si-au pierdut viata, iar 14 masini capcana au fost distruse in cursul acestei operatiuni de doua zile.

Totodata, patru luptatori peshmerga au fost ucisi, iar alti 34 raniti, a informat un responsabil al fortelor kurde intr-o conferinta de presa.

Aceasta operatiune din imprejurimile orasului Mosul a avut loc in acelasi timp cu o ofensiva majora - in curs de desfasurare -a fortelor irakiene la Fallujah, un alt mare oras irakian aflat in mainile SI.