Una dintre cele mai bogate localitati din Europa a decis sa plateasca o amenda de 290.000 de franci elvetieni in loc sa accepte primirea a zece refugiati, scrie The Telegraph.

Locuitorii pitorescului oras Oberwil-Lieli au votat "Nu" in cadrul unui referendum care le cerea sa se pronunte asupra primirii de refugiati.

Referendumul a fost convocat dupa ce guvernul elvetian a anuntat un sistem de alocare pe baza de cote pentru cei 50.000 de solicitanti de azil pe care intentioneaza sa-i primeasca in tara.

Respingerea planului guvernului de catre locuitorii acestui oras - cu o populatie de 22.000 de oameni, dintre care circa 300 sunt milionari - a transmis o unda de soc in tara, iscand inclusiv acuzatii de rasism.

Acum, locuitorii trebuie sa plateasca o amenda de 290.000 de franci elvetieni.

Un locuitor, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru MailOnline: "Nu ii vrem aici, pur si simplu".

"Am muncit din greu toata viata noastra si avem un oras minunat pe care nu il dorim ruinat. Nu suntem potriviti pentru a primi refugiati, nu s-ar integra aici".

O femeie din acelasi oras, care a dorit si ea sa isi pastreze anonimatul, crede insa ca decizia este gresita si rasista.

"Orasul pare ca si cum noua tuturor nu ne pasa de ce se intampla cu altii si ne pasa doar de noi. Nu este asa", a spus ea.

Andreas Glarner, primarul de dreapta al orasului, neaga acuzatiile de rasism si spune ca locuitorii au votat impotriva cotelor deoarece nu li s-a precizat daca refugiatii sunt sirieni sau "migranti economici din alte tari".

"Da, refugiatii din Siria trebuie sa fie ajutati si ar fi mai bine serviti daca ar fi ajutati in tabere in apropiere de casele lor. Pot fi trimisi bani pentru a fi ajutati, dar a-i gazdui aici transmite un mesaj gresit. Vor veni si altii si isi vor risca vietile traversand marile si platind traficantii sa-i aduca", a argumentat el.