Tensiunile diplomatice dintre Turcia si Rusia nu sunt "insurmontabile" si cele doua tari isi pot reface legaturile afectate de criza siriana "pe calea dialogului", a afirmat luni purtatorul de cuvant al guvernului turc, intr-un gest de bunavointa fata de Moscova, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu cred ca tensiunile noastre si problemele noastre sunt insurmontabile sau de nerapat. Prin calea dialogului, cred ca acest lucru poate fi reglat", a spus Numan Kurtulmus, la capatul unei sedinte de guvern.

Relatiile foarte bune dintre Ankara si Moscova s-au deteriorat brutal in noiembrie anul trecut dupa ce un avion F-16 turc a doborat un bombardier deasupra granitiei siriene deoarece, sustine Turcia, ar fi violat spatiul sau aerian.

Rusia a impus atunci un val de sanctiuni economice impotriva Ankarai si a cerut turistilor sai sa nu mai mearga in aceasta tara.

"Nici Rusia si nici Turcia nu-si permit luxul de a se lipsi una de alta", a spus Kurtulmus, care este si vicepremier.

Afirmatiile sale vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta, potrivit presei turce, ca Rusia doreste sa reia legaturile cu Turcia si asteapta demersuri concrete din partea Ankarai, inexistente pentru moment.

Acesta a cerut si scuze din partea Turciei.

Legat de acest aspect, Kurtulmus a ramas vag, dar a reafirmat ca "daca aviatia turca ar fi stiut ca e vorba de un (aparat) rus, ea ar fi actionat diferit". "Turcia nu a doborat acel avion deliberat", a subliniat vicepremierul.

Seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, s-a alaturat si el acestui ton pozitiv, propunand un "grup comun de lucru" pentru restabilirea raporturilor bilaterale.

Cu toate acestea, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat inca o data Rusia ca furnizeaza arme rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Teroristii (din PKK) dispun in prezent de arme si de rachete care le-au fost livrate de Rusia", a spus el, citat de ziarul pro-guvernamental Sabah.

Potrivit analistilor, nou guvern turc condus de Binali Yildirim, un fidel al presedintelui Erdogan, incearca sa normalizeze relatiile Turciei cu mai multi fosti parteneri regionali, printre care Rusia si Israel.