Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sambata sprijinul acordat de Statele Unite combatantilor kurzi din Siria, unde militari americani au fost fotografiati purtand insemnele Unitatii de protectie a poporului kurd (YPG), o militie calificata drept "terorista" de catre Ankara, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Sprijinul pe care (americanii) il ofera PYD-ului (aripa politica a YPG), YPG-ului, spun acest lucru de aici de la Diyarbakir: il condamn", a declarat Erdogan intr-un discurs sustinut in marele oras din sud-estul majoritar kurd al Turciei.

"Cei care sunt prietenii nostri, sunt cu noi in NATO (...) nu pot, nu trebuie sa-si trimita soldatii in Siria cu insemnele YPG", a adaugat el.

Presedintele turc a mai acuzat Statele Unite de lipsa de "onestitate" pentru sustinerea luptatorilor kurzi din Siria, pe care Ankara ii considera teroristi.

"Acesta nu este cuvantul ce ne-a fost dat (de catre americani). Eu cred ca politica trebuie exercitata cu onestitate", a mai spus Erdogan in discursul sustinut la Diyarbakir.

AFP a relatat saptamana aceasta ca forte speciale americane amplasate in Siria sunt prezente pe linia frontului alaturi de luptatorii kurzi care conduc o ofensiva in provincia Raqqa impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic.