Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns sambata pe Muntele Athos, din nordul Greciei, in cadrul vizitei oficiale de doua zile de pe teritoriul elen, pentru a participa la ceremoniile de celebrare a 1.000 de ani de la prima prezenta ruseasca in comunitatea religioasa de pe Muntele Athos, scrie Associated Press, citata de Mediafax.

Vladimir Putin Foto: Agerpres

Liderul rus si-a inceput vizita in Grecia de vineri, fiind prima vizita intreprinsa intr-o tara membra a Uniunii Europene in acest an, pentru a incheia o serie de acorduri comerciale si economice cu Atena. Vizita lui Putin in Grecia are loc in contextul in care Uniunea Europeana urmeaza sa decida luna viitoare daca va prelungi sau nu sanctiunile impuse Rusiei pe fondul anexarii Crimeii, fosta provincie ucraineana, in 2014.

Dupa ce s-a intalnit vineri seara cu premierul grec Alexis Tsipras, Putin s-a imbarcat in avionul personal sambata dimineata din Atena pentru a ajunge in Thessaloniki si apoi s-a indreptat spre Athos, unde a ajuns la bordul unui vas.

La Karyes, centrul administrativ al Muntelui Athos, liderul rus a fost intampinat de 20 de stareti ai manastirilor si 20 de reprezentanti ai calugarilor, precum si un reprezentant al Patriarhului grec al Constantinopolului, sub a carei jurisdictie se afla Muntele Athos. Presedintele rus a luat parte la o Liturghie organizata in onoarea lui si s-a asezat pe scaunul episcopal.

In semn de recunoastere, Putin a multumit Patriarhiei Ecumenice si Bisericii Greciei pentru rolul lor in promovarea relatiilor dintre Grecia si Rusia.

"Aici, pe Muntele Athos, exista o lucrare mareata si importanta a valorilor morale", a declarat Putin, multumind comunitatii religioase pentru ospitalitatea oferita in cea de-a doua sa vizita pe Muntele Athos.

Dupa Liturghie, liderul rus a fost intampinat de presedintele grec Prokopis Pavlopoulos, cu care a discutat in principala cladire administrativa a comunitatii religioase.

Putin va efectua o vizita si la manastirea Sfantul Pantelimon (infiintata de cativa calugari veniti din Rusia in secolul al XI-lea), unde locuiesc circa 70 de calugari rusi si ucraineni.

Liderul de la Kremlin, care s-a referit in repetate randuri la credinta sa ortodoxa profunda, va lua parte la ceremoniile de celebrare a 1000 de ani de la prima prezenta ruseasca in comunitatea religioasa de pe Muntele Athos, de altfel, o comunitate monastica exclusiv masculina, scrie si Agerpres.

Pe fondul vizitei lui Putin, securitatea in Grecia a fost consolidata, astfel ca pelerinajele la manastirea Sfantul Pantelimon au fost anulate in urma cu doua saptamani. Patriarhul Kiril al Moscovei a ajuns pe Muntele Athos de vineri.

In cadrul conferintei de presa de vineri seara in Atena, alaturi de premierul grec, Putin a avertizat a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei.

"Daca ieri in acele zone din Romania oamenii nu stiau pur si simplu ce inseamna sa fie tinte, atunci azi vor fi fortati sa ia anumite masuri pentru a-si asigura securitatea", a declarat Putin vineri seara.

De cealalta parte, chiar daca Grecia are relatii excelente cu Moscova, premierul Alexis Tsipras a tinut sa sublinieze ca "Grecia este o tara europeana si isi respecta absolut toate angajamentele fata de organismele internationale carora le apartine".